Na cestu musíš vidět

14. prosinec 2009

Nedávno nám do redakce napsal posluchač: "Jsem mezi živými jen zázrakem. Dnes mě na přechodu málem přejela dodávka. Šofér měl na levé polovině čelního skla dva vlajkové řetězy a tři plyšáky. Neviděl mě. Připadá mi, že se tento nešvar stále víc rozmáhá a překvapivé je, že jeho největšími příznivci jsou profesionálové. Dá se s tím něco dělat?"

Samozřejmě - možné jsou dva postupy. První je obrátit se na policii - za nedostatečný výhled je pokuta až dva tisíce korun. Motožurnál může zkusit ještě ty, kdo si takto nepochopitelně a nebezpečně zakrývají výhled, varovat.

"Řidič z naprosto drtivé většiny vnímá zrakem, takže by ho měl mít v dobré kondici - například bez závažnějších vad, které by omezovaly zorné pole nebo rozmazávaly obraz," říká dopravní psycholožka z Centra dopravního výzkumu Vlasta Rehnová.

Podle odborníků zrakem vnímáme 90 procent všech vjemů důležitých pro řízení auta.

"Druhým v pořadí je sluch. Tím vnímáme okolní hluk, sirény nebo varovné signály a volání. Při řízení však řidič musí mít 'oči otevřené'," dodává Vlasta Rehnová.

Neméně důležité je zorné pole. Platí, že čím jedeme rychleji, tím víc prostoru musíme hlídat a vidět. Stejně tak platí, že řidič se zorné pole učí efektivně využívat s počtem najetých kilometrů. Zmenšit si ho plyšovými hračkami nebo pohupujícími se vlaječkami je velmi nebezpečné.

"Je známo, že za deště mohou rozkmitané stěrače v jisté frekvenci na někoho působit velmi útlumově. Stejné je to s pohupujícím se panáčkem, na kterého se řidič čas od času koukne. Přehlédnout něco je jedna věc, ale tyto ozdoby mohou až utlumovat," vysvětluje Vlasta Rehnová.

Z psychologického hlediska je touha profesionálních řidičů vyzdobit si svůj stroj naprosto pochopitelná.

"Svým způsobem je to jejich druhý domov. V kabině prožijí notnou část života, možná větší než v posteli, takže ji chtějí mít útulnější. Nejsou to roboti, ale lidé," uzavírá Vlasta Rehnová.

Pokud tedy vozíte za čelním sklem darované talismany, zkuste si své poklady přemístit. Aby si to jednou ten, kdo vám je věnoval, nemusel vyčítat.

autor: pek
Spustit audio