Afghánské síly by se měly víc zapojit do bojů, míní Brown

Britský premiér Gordon Brown během nedělní návštěvy Afghánistánu prohlásil, že do boje proti Talibanu by se měly více zapojit afghánské síly. Do Kandaháru přijel Brown nečekaně a setkal se tu s britskými vojáky i afghánským prezidentem Hamídem Karzáím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán

Afghánistán | Foto: Emanuel Macoun

Podle britského premiéra budou pro budoucnost v zemi rozhodující příští měsíce, během nichž by měly do Afghánistánu dorazit americké a britské posily.

Brown také očekává, že do konce příštího roku bude k boji vycvičeno dalších 50.000 afghánských vojáků. Afghánská armáda by podle něj měla převzít nejméně pět oblastí, v nichž nyní zajišťují bezpečnost jednotky NATO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britsko-afghánské vztahy a situaci v Afghánistánu přiblížil ve vysílání Rádia Česko zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák

Britský premiér během své návštěvy v Afghánistánu rovněž přenocoval. "Je to poprvé od nástupu do úřadu, kdy navštívil britské vojáky v zahraničních misích a zůstal tam s nimi přes noc," upozornil na Rádiu Česko zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák s tím, že to není úplně samozřejmé.

"Návštěva sama byla do poslední chvíle utajována, protože to je opravdu "horká půda". A tím, že tam zůstal, vyjádřil podporu vojákům a ochotu s nimi riskovat."

Západ a Karzáí se navzájem potřebují

Británie má v Afghánistánu po Spojených státech vůbec největší vojenský kontingent - 10 tisíc mužů a žen. Nese tak po USA druhou největší zátěž války.

"A jestliže britský premiér vzkáže prezidentovi Karzáímu, že Británie nebude riskovat životy svých vojáků, nebude v tom pokračovat, pokud mají tito vojáci riskovat své životy v obraně zkorumpované vlády, tak to má svoji váhu," připomněl Brownův několik dní starý vzkaz Milan Slezák

"Během této návštěvy ale udělaly obě strany vše pro to, aby to vypadalo, že jejich vztahy jsou dobré a že spolu chtějí spolupracovat," dodal komentár s tím že Karzáí se neobejde bez Západu a Západ se teď neobejde bez Karzáího.

Marika Táborská, Milan Slezák, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme