"Dýchání" jeskyní ovlivňuje růst krápníků

Podle učebnic vznikají krápníky díky dopadajícím kapkám vody, ze kterých se sráží rozpuštěný vápenec. Nová studie ale ukazuje, že celý proces je ovlivněný také vzduchem v jeskyních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krápníky (ilustr. foto)

Krápníky (ilustr. foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, Gunnar Ries

Tým vědců z Floridské státní univerzity sledoval cirkulaci vzduchu v jeskyni Hollow Ridge na severovýchodě Floridy. Během celého roku zaznamenávali výkyvy koncentrace přirozeně radioaktivního radonu a zjistili, že letní a zimní hladina množství tohoto plynu se významně liší. Nejnižší koncentrace byla v zimě, kdy do jeskyně pronikal chladný a vlhký vzduch, který vytlačoval vzduch bohatý na radon. Naopak nejvíce radonu se v jeskyni nacházelo v létě, kdy byl vzduch prakticky nehybný.

Vědci se domnívají, že právě nehybný letní vzduch brání srážení uhličitanu vápenatého z podzemních vod. Důvodem je oxid uhličitý, který se uvolňuje během reakce - jestliže se nemůže odvětrávat a jeho hladina v okolním vzduchu je příliš vysoká, srážení se zastaví. Pokud tedy jeskyně "nedýchá", nemohou v ní růst krápníky, uzavírají vědci.

Krápníky (ilustr. foto) | Foto: public domain, Tim Ross

Zdroj: New Scientist, Earth and Planetary Science Letters

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme