Praha přebírá projekt Opencard

Pražský magistrát převezme kontrolu nad prodělečným projektem Opencard. Nedávný forenzní audit prokázal, že elektronická karta Pražana vyšla městskou kasu na 888 milionů korun a magistrát jí nemá vůbec ve svých rukou. Praha by teď měla od provozovatele projektu firmy Haguess převzít 650 tisíc karet a to včetně licencí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Marián Vojtek

Převzetím Opencard by se Praha měla vyhnout dodatečným nákladům na provoz této služby. Podle radního Rudolfa Blažka, který má na starosti informatiku, tím klesnou náklady na jednu kartu z 2400 na 1380 korun.

Dodatečné výdaje na kartu tak vyjdou město na deset miliónů korun. Pokud by projekt nadále spravovala firma Haguess, byla by tato částka ještě o 110 miliónů vyšší.

Všichni majitelé pražských tramvajenek by měli přijít k opencard bezplatně a jejich vlastníkem už by mělo být jen hlavní město, uvedl Blažek v České televizi.

"Společnost Haguess souhlasila s tím, že nade vší pochybnost licence a karty jsou majetkem hlavního města Prahy, což byl jeden z bodů, který audit kritizoval," řekl Blažek.

Firma Haguess ale s Blažkovou interpretací nesouhlasí. Podle jejích zástupců společnost licence městu nepřenechá, pouze mu je umožní užívat. Výsledky prezentované Blažkem jsou prý jen předběžnou dohodou.

Sporný projekt stál podle auditu už 888 milionů korun, nevydělal ale ještě ani korunu.

Petr Kořínek, Jan Piroch, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme