Boj o mezinárodní letiště ve Vodochodech se prodlužuje

Boj o letiště Vodochody se prodlužuje. O tom, zda se malé soukromé letiště na východ od Prahy změní do tří let na mezinárodní terminál, se rozhodne až na začátku příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situace na letišti Vodochody

Situace na letišti Vodochody | Foto: stopletistivodochody.cz

Vlastník - firma Penta Investments, která ho chce ve Vodochodech vybudovat, nemá ještě vypracovanou studii vlivu stavby na životní prostředí EIA. Původně měla být hotova do konce roku. Termín se ale prodlužuje. Firma se musí vypořádat s řadou připomínek.

"Pracujeme na doplnění EIA podle připomínek, které jsme dostali od okolních obcí a jednotlivých sdružení," řekl Radiožurnálu generální ředitel letiště Vodochody Martin Kačur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Kačur shrnuje připomínky od obcí a sdružení

"Připomínky byly různého charakteru. Velká část se týkala hluku, velká část se týkala návazné automobilové dopravy. Některé se týkaly oblasti bezpečnosti nebo analýzy rizik ve spojitosti s okolními chemickými areály," dodal.

Studii musí schválit ministerstvo životního prostředí. S rozšířením letiště nesouhlasí hlavně obce, které jsou v okolí přistávací dráhy, a sepsaly proto už petici. Nechtějí, aby se z letiště stal po Ruzyni druhý největší mezinárodní terminál v Česku.

Na místní runway by zde denně přistávalo a z ní i odstartovalo kolem sto padesáti letadel. Ročně by tak bylo odbaveno až tři a půl milionu lidí. Letiště by využívaly převážně nízkonákladové společnosti.

Marika Táborská, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme