Devadesát procent českých firem se potýká s úbytkem zakázek

České podniky si od roku 2010 neslibují zásadní zlepšení. Devadesát procent firem se potýká s úbytkem zakázek a třetina plánuje omezit výrobu. S tím souvisí i fakt, že se třetina firem chystá propouštět. Vyplynulo to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy, který oslovil na šestnáct set tuzemských firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní svařovna

Moderní svařovna | Foto: Tomáš Adamec

Téměř polovina českých podniků se kvůli úbytku zakázek proto hodlá vydat cestou úsporných opatření a hledání nových trhů, třetina pak chce zvyšovat produktivitu práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák byl hostem pořadu Svět o druhé.

Na zhoršení podnikatelského prostředí má nejvyšší podíl, osmdesát procent, špatná platební morálka. Podnikatelům také výrazně vadí zhoršený přístup k úvěrům.

"Z průzkumu bohužel vyšel pesimismus v tom, že pokles zakázek bude v některých odvětvích až dramatický. Někde až o čtyřicet procent. A to už srovnáváme se špatným rokem 2009," přibližuje první viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Některá odvětí se i přesto drží na nule. "Jako například automobilový průmysl, který se tímto způsobem drží jen díky šrotovnému. Sklářský průmysl se také začíná pomalu probouzet," pokračuje Hanák.

Nová odbytiště na starých místech

Naopak ve velkém ohrožení je odvětví nákladní dopravy a logistiky. "Velké problémy má strojírenství, elektrotechnika, hutnictví," vyjmenovává viceprezident.

České podniky si proto chtějí hledat nová odbytiště pro své produkty. To je cesta, kterou volí většina podniků po celém světě. "Je zde zapotřebí nové proexportní politiky, kterou chceme dát dohromady. Český průmysl se musí hlavně vrátit na trhy bývalých sovětských zemí, na Střední východ nebo do Jižní Ameriky," vypočítává Jaroslav Hanák.

Osmdesát procent firem si podle průzkumu také myslí, že se výrazně zhoršila platební morálka. To je ovšem problém, který pochází od samotných firem. "A který nejspíš vyvrcholí v první polovině příštího roku. Je také dobré říct, že ani stát není dobrý plátce. Stát je nejhorší hospodář a platí pozdě," uzavírá viceprezident.

Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme