Náměstkyně Reedová odstoupila z pražské rady

Náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová rezignovala na svou pozici v radě města. Reedová ze Sdružení nezávislých kandidátů - Evropští demokraté se dlouhodobě snažila prosadit protikorupční strategii, ale v radě s návrhy neuspěla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Reedová

Markéta Reedová | Foto: Marián Vojtek

Podle občanských demokratů, kteří mají ve vedení města většinu, byl materiál nekvalitní. Markéta Reedová ale dnes novinářům řekla, že na radnici není zájem dokument schválit, protože by mohl odhalovat některé nepravosti například při zadávání zakázek:

"Já už jsem před třemi týdny řekla, že pokud nebude protikorupční strategie hlavního města do konce roku schválena, tak odstoupím. Mezitím se objevil projekt Opencard, který v plné nahotě ukázal problémy, na které poukazuji. Samozřejmě bude pečlivě sledovat, zda změny přijdou," řekla Reedová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech odstoupení mluvila Markéta Reedová ve Stalo se dnes

Audit elektronických jízdenek Opencard ukázal, že zatímco náklady se do poloviny letošního roku vyšplhaly na téměř 890 milionů, projekt ještě nevydělal ani korunu. Panují podezření, že se peníze utopily v nejasných veřejných zakázkách. Karta funguje také jako průkazka do knihovny a je možné s ní platit parkovné.

Markéta Reedová ve Stalo se dnes opakovala, že důvodem jejího odchodu je nepřijetí protikorupční strategie. Podle ní se nyní bude problém Opencard trochu odsouvat, vznikne komise po vzoru Poslanecké sněmovny, vyrojí se kritici a pak se budou tkzvaně komunikovat takzvané úspěchy.

"Pokus se neudělají systémové změny, tak Opencard nemusí být jediným projektem, který takto dopadne," uvedla Reedová. Zvěsti o tom, že její resort převezme současný radní pro kulturu Milan Richter, pak označila za ilustrativní.

Z rady hlavního města má také odejít Petr Štěpánek, ze Strany Zelených. O jeho odvolání se bude jednat ve čtvrtek. Po odchodu Reedové a Štěpánka by v čele pražského magistrátu zůstali pouze radní z ODS.

Milan Kopp, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme