Vývoj v Afghánistánu:britský premier jednal v Kábulu s prezidentem Karzáím

15. prosinec 2009

Britský premiér Gordon Brown sice už opět odletěl z Londýna, tentokrát -- jak uštěpačně zdůrazňují místní kritičtí komentátoři, po nedávném ,,smíření'' s francouzským prezidentem Sarkozym během návštěvy v Bruselu -- pokusit se zachraňovat svět na summitu o klimatických změnách v Kodani. Mezitím však ještě v Londýně stačil promluvit k dolní sněmovně parlamentu a zahájit provoz na první vysokorychlostní železniční trati pro dojížděče do Ashfordu, s vlaky jezdícími rychlostí 225 kilometrů za hodinu.

Ta zmíněná parlamentní řeč ovšem zahrnovala zprávu o premiérově nejnovější víkendové návštěvě v Afghánistánu. Brown tam přespal na jedné základně britských jednotek u města Kandahar, diskutoval s vojáky tamtéž i v provincii Hílmand o problémech boje s Talibánem, nechal se vyfotografovat před hangárem jednoho z amerických bezpilotních letounů, které si právě připsaly na konto zabitých vůdců Talibánu a al-Kaídy i její číslo tři, Abu Jahju Al-Libiho a navštívil také Kábul, kde jednal s prezidentem Karzáím.

Zjevně mimo jiné i o sestavovaní jeho nové vlády, skládané zjevně pracně z nezkorumpovaných politiků, akademiků a vojenských vůdců. Zatímco britská média připomínají, že nová kábulská vláda by měla být ohlášena už v nejbližších dnech, zdůrazňují zároveň Brownovo přespání mezi vojáky v první linii. On se tím totiž stal, po Churchillovi za Druhé světové války, teprve druhým britským premiérem, který tak učinil. Brownova parlamentní řeč ovšem také obsahovala důležité oznámení, že vláda zvýší výdaje na britský kontingent v Afghánistánu, celkem nyní čítající deset tisíc vojáků, který byl právě včera posílen o slíbených pět stovek nových vojáků v rámci pomoci americkému ,,vzedmutí'' počtů jednotek podle vzoru strategie, která napomohla k vítězství v Iráku. Brown ovšem zdůraznil, že částka o kterou jde, tedy 150 miliónů liber, bude určena pouze na zefektivnění detekce a zneškodňování min Talibánu, na nákup nových účinnějších detektorů a v neposlední řadě také na výcvik afghánských vojsk v této velmi specializované oblasti vojenské vědy a na výzvědnou činnost, pomáhající výrobu min narušit.

Nášlapné a silniční miny Talibánu, neboli ,,Improvizované výbušné mechanismy'', jak jsou pod zkratkou IED tyto smrtící nástrahy na vojáky aliance v Afghanistánu označovány, tam byly totiž letos zodpovědné za většinu ztrát na životech. To sice naznačuje, že Talibánu ubývají síly a vyhýbá se přímým střetnutím s vojsky 43ti zemí aliance kvůli jejich palebné převaze a velkým vlastním ztrátám a o to více nyní útočí na vlastní policisty a civilisty a klade na cestách, stezkách i silnicích zmíněné miny. Jak zdůrazňují experti, kromě sebevražedných oddílů, ve kterých jsou údajně indoktrinováni a cvičeni hlavně zahraniční rekruti a také ženy a děti, včetně mentálně postižených, přesunul Talibán během posledních let důraz na hromadnou výrobu min ve zvláštních dílnách i za hranicí, jak ukázaly i nálezy pákistánské armády během nynější ofenzívy v Jižním Wazíristánu. Brown ovšem také pyšně oznámil, že vojákům se detekce min slušně daří, neboť za posledních šest měsíců jich nalezli téměř 1500 a odhalili a zničili několik dílen na jejich výrobu.

Dnes po Brownovi -- během jeho návštěvy Kodaně -- převzal ve sněmovně iniciativu ministr obrany Ainsworth. Jedním dechem tam ohlásil nákup další dvacítky vrtulníků Chinook pro Afghánistán během tří let, zřízení střediska pro vyhodnocování leteckého snímkování v Afghánistánu v Británii i úsporná opatření v armádě. Ta se mají týkat snížení počtu a omezení velikosti vojenských základen v zahraničí, například na Kypru, rychlejšího vyřazování letounů Nimrod, omezení počtu letek Tornád a Harrierů a snížení početních stavů vojenské policie a úředníků ministerstva obrany. Toho posledního opatření nebude mnoho občanů litovat, neboť už delší dobu kolují vtipy, poukazující na skutečnost, že ani další zvýšení počtů britských vojáků v Afghánistánu na více než deset tisíc nebude schopné přebít počet zaměstnanců Ainsworthova ministerstva. To také zároveň potvrzuje jak v posledních letech roste byrokratizace ve státní sféře a přitom z vojenských kruhů už dlouho zaznívá hlasité volání po lepším vybavení armády, zejména v Afghánistánu, například minovzdornými transportéry a kapacitními vrtulníky. V těchto souvislostech jsou také Brity kvitovány s povděkem nabídky členských zemí NATO, zejména těch novějších, jako Polsko, na navršení jejich vlastních počtů vojáků v Afghánistánu o dalších 600. K tomu snad jen zbýva dodat, že celkový počet nových nabídek zemí NATO pro Afghánistán už převýšil sedm tisíc a Poláci jsou -- stejně jako v minulosti a na rozdíl od některých jiných zemí -- v Británii považováni za dobré a důvěryhodné spojence. Možná by bylo i pro nás užitečné trošku se nad tímto faktem zamyslet.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio