Ve stavebnictví by mohlo přijít o práci přes sto tisíc lidí

Čeští stavbaři se bojí o svoji budoucnost. Shodli se na tom jak odboráři, tak zaměstnavatelé v odvětví. Společně tvrdí, že pokud bude stát pokračovat v omezování veřejných zakázek a nepomůže oboru například úpravou daně z přidané hodnoty, přijde příští rok o práci nejméně 60 tisíc zaměstnanců ve stavebnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty (ilustrační foto)

Nové byty (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle horší varianty to může být až 116 tisíc lidí. Přitom na stavebnictví jsou navázány další profese, například ve výrobě stavebních hmot, v chemickém průmyslu, v dopravě a podobně. Takže dopad na zaměstnanost by mohl být mnohem vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš mluvil na Radiožurnálu o situaci stavebního průmyslu v České republice

Důvody obav vysvětlil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš:

"To pomyslné dno má české stavebnictví před sebou a příští rok nás nečeká rozhodně nic příjemného. To, co je děsivé, je propad nových zakázek. Zejména v oblasti pozemního stavitelství, kde jsme v meziročním srovnání v třicetiprocentním výpadku, je to varující. V pozemním stavitelství je přitom angažováno a podniká 80 procent firemního portfolia v České republice."

V letošním roce objemově drží stavebnictví dopravní infrastruktura, inženýrské stavby a i tam je propad zakázek na příští rok deset procent.

Odboráři a zaměstnavatelé v oboru stavebnictví se proto dohodli, že prodlouží kolektivní smlouvu a příští rok nebudou odbory požadovat růst mezd.

Polovina zakázek je od státu

Podstatná část úbytku zakázek jde na vrub státu, protože veřejné zakázky se na celkovém objemu prací ve stavebnictví podílejí více než z poloviny. Stavbaři kritizují politiky za to, že zastavují proinvestiční politiku.

Prezidentu Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václavu Matyášovi vadí také nefunkčnost státní správy:

"Když si vezmeme počet ministerstev, počet nekompetentních lidí, kteří rozhodují o celé řadě legislativních kroků, zákonů, kde v celé řadě případů absentuje komunikace s podnikatelskou sférou, tak tu veřejnou správu nemůžeme hodnotit dobře. Myslím, že je potřeba ji zreorganizovat, zjednodušit legislativní procesy. Tristní je nekompetentnost a zbytečnost mnohých lidí a úřadů."

Jitka Hanžlová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme