Financování vědy zůstává žhavým tématem

Česká věda si musí zvyknout, že se doba změnila. Způsob jejího financování není možné udržet, protože je mimo ekonomickou realitu země. Prohlásila to dnes ministryně školství, Miroslava Kopicová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum. (Ilustrační foto)

Výzkum. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Podle ní se nemůžeme spoléhat ani na to, že by výzkum podporovala masivně Evropská unie. Na sněmu Akademie věd vytknula akademikům, že sami nemají vizi, jak českou vědu transformovat.

Korektně rozdělovat

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš v Radiofóru zdůraznil, že na vědu jsou peníze, ale jde o jejich korektní rozdělení. Vládní rada pro výzkum a vývoj podle něho navrhuje způsob financování založeny na primitivní metodice hodnocení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O financování vědy hovořili ministryně školství Miroslava Kopicová a předseda Akademie věd Jiří Drahoš

"Akademie věd pracuje na koncepci svého dalšího rozvoje, máme na mysli i koncepci financování výzkumu a vývoje. Akademie vizi má," zdůraznil její předseda.

"Akademie věd dělá kromě základního výzkumu i velkou část aplikovaného výzkumu," připomněl Drahoš. "Základní a aplikovaný výzkum by měl být financován dominantně z národních zdrojů, zatímco experimentální vývoj a inovace v podnicích z podnikového výzkumu. Samozřejmě základní i aplikovaný výzkum si musí sahat na zahraniční zdroje, což mimochodem Akademie velmi úspěšně dělá," řekl Drahoš.

Ministryně školství Miroslava Kopicová v Radiofóru uvedla, že za současné ekonomické krize není možné udržet současný rozsah na českém vědeckém poli, protože investice nemohou být vysoké jako byly dřív.

"Můžeme udržet plus minus 500 výzkumných organizací, které máme nyní. Ale nezapomeňme, že tu máme strukturální fondy, a když předpokládáme, že nový počet by mohl být až 700 a více organizací, tak je evidentní, že v tomto rozsahu nejsme schopni za stávajících možností státního rozpočtu takovýto objem udržet," poznamenala Kopicová.

Stanovit priority

"To, co se musí zredukovat, je překrývání zkoumání všeho všemi. A to jak na Akademii věd, tak na vysokých školách," řekla ministryně a za hlavní označila určení priorit. "Musíme akcentovat to, v čem jsme dobří, nebo můžeme být dobří."

Kopicová také uvedla, že situace s rozpočtem je vážná a vyzvala Akademii věd i ostatní vědce, aby si to uvědomili. "Naše země už není levnou zemí, musíme postavit produkci na nejnovějších vědeckých poznatcích."

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme