Židovská rodina z Teplic se dočká odškodnění po 64 letech

Ještě 64 let od skončení druhé světové války se napravují její křivdy. Právě dnes dostane židovská rodina Kolinerových, která před válkou žila v severočeských Teplicích, odškodné za svůj nacisty ukradený majetek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obřadní síň na teplickém židovském hřbitově

Obřadní síň na teplickém židovském hřbitově | Foto: Židovská obec Teplice

Morálka versus zákon, tak by se dal nazvat příběh rodiny Kolinerových. Dnes žijí v Izraeli, kořeny mají s severočeských Teplicích.

Tam žili do roku 1938, kdy museli uprchnout před nacisty. Nechali za sebou výstavní vilu v Lipové ulici.

Po válce rodina zůstala v Izraeli. O navráceni vily požádali Kolinerovi po roce 1989, ale stát jim nevyhověl, protože o svůj majetek nežádali už mezi lety 1945 až 1948.

V roce 2005 dostala spornou, mezi tím už zchátralou vilu darem židovská obec v Teplicích. Rodina Kolinerových se na své souvěrce obrátila, aby jí budovu postoupili.

Po jednáních došlo k dohodě, že židovská obec vilu prodá a většinu utržené částky věnuje Kolinerovým. Tak se také stalo. Z 5,7 milionu korun připadnou rodině čtyři miliony a zbytek použije obec na rekonstrukci teplického židovského hřbitova, kde mají hroby svých předků také Kolinerovi.

Martin Hromádka, Veronika Kindlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme