Ruské sdružení Memoriál převezme cenu Andreje Sacharova

Ruské sdružení Memoriál převezme v poledne v Evropském parlamentu Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Toto středisko pro lidská práva spoluzaložil sám akademik Andrej Sacharov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Původně mělo sdružení Memoriál připomínat památku obětí represí Stalinova režimu. Pak se ale změnilo v organizaci na ochranu lidských práv.

Cenu dostanou hlavní aktivisté střediska Memoriál Ljudmila Alexejevová, Oleg Orlov a Sergej Kovalev. Evropský parlament ji ale udělil i všem ostatním ochráncům lidských práv v Rusku.

Při oznamování laureátů ceny předseda Parlamentu Jerzy Buzek řekl, že doufá v pominutí strachu, nejistoty a často i násilí, kterým trpí zastánci lidských práv v Ruské federaci.

K ocenění patří i finanční podpora padesát tisíc eur. Cenu si mají zástupci Memoriálu převzít ve štrasburském sídle Evropského parlamentu osobně.

Někteří laureáti to ale v minulých letech udělat nemohli. Jako například před třemi lety manželky kubánských politických vězňů, které si říkají Dámy v bílém nebo loni čínský disident Chu Ťia.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme