Archeologové našli rubáš z dob Ježíše Krista

Mezinárodní tým archeologů oznámil, že v jedné jeruzalémské hrobce vůbec poprvé nalezl kousky rubáše z časů Ježíše Krista. O nálezu vědců z Hebrejské univerzity, Kanady a Spojených států informuje BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turínské plátno

Turínské plátno | Foto: www.shroud.info

Podle spolupracovnice Českého rozhlasu v Izraeli Nataši Dudínské vědci látku našli v hrobě u jeruzalémského Starého města. Objevili ji náhodou poté, co se do hrobky vloupali zloději.

Pohřebiště leží na takzvaném Krvavém poli. Křesťané věří, že právě tady se oběsil Jidáš Iškariotský. Muž, jehož roucho se zachovalo, byl zřejmě židovským duchovnímu nebo aristokratem. Na základě analýzy DNA se zjistilo, že muž byl malomocný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Izraeli Nataša Dudínská na Rádiu Česko

Plátno pocházelo z přesně z dob Ježíšových. Jeho struktura je mnohem jednodušší, než struktura takzvaného Turínského plátna.

Vědci proto dospěli k závěru, že Turínské plátno nemůže pocházet z Jeruzaléma prvního století našeho letopočtu. Někteří lidé věří, že právě Turínským plátnem bylo po ukřižování zahaleno Ježíšovo tělo, podle jiných je to podvrh.

Archeology překvapilo, že se rubáš zachoval i po dvou tisících letech. Vysvětlují si to tím, že hrobka byla zapečetěná, zřejmě proto, že majitel byl malomocný.

Igor Maňour, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme