Na plzeňských právech se bude propouštět

Právnická fakulta Západočeské university v Plzni se snaží znovu získat prestiž, kterou ztratila díky aféře s nestandardním doktorandským studiem. Odpoledne se poprvé schází nová vědecká rada fakulty a do Plzně přijeli i děkani a proděkani všech právnických fakult v Česku. Plzeňská fakulta s nimi chce jednat o spolupráci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Zároveň však neúspěšný kandidát na děkana této fakulty Karol Hrádela dnes podal právní žalobu týkající se právě volby děkana.

Podle děkana plzeňské právnické fakulty Jiřího Pospíšila je to jasná snaha zastavit reformní kroky na fakultě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil o nadcházející reformě fakulty

"My máme do května dát fakultu dohromady a pak nám možná dá akreditační komise vrátí veškeré akreditace zpátky. Já jsem navrhl zrušit některé katedry a snížit počet zaměstnanců, což jsou nutné reformní kroky, které je třeba udělat - nařídila nám to akreditační komise. V tu chvíli Karol Hrádela podal žalobu," vysvětlil Pospíšil ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil o nadcházející reformě fakulty 2

Dnes by podle Pospíšila mělo být odsouhlaseno složení státnicových komisí, které kritizovala akreditační komise. "Chceme odstranit podezření, že by konkrétní studenti byli přidělováni ke konkrétním komisím. Studenti si nyní komisi vylosují," uvedl Pospíšil.

Krom složení státnicových komisí chce Pospíšil rušit i některé katedry, snižovat počet zaměstnanců. "Šéfka akreditační komise Dvořáková řekla, že je zde přezaměstnanost. Já to učinit musím," řekl k tomu Pospíšil.

Dodal, že nové vedení fakulty hodlá snižovat nebo ukončovat úvazky externistů, kteří neučí vůbec nebo učí jen málo. "Lidé, kteří zde přednášejí a učí, se bát nemusí. My ale dostaneme příští rok o 17 milionů méně než letos a tolik pedagogů s takovými platy nebudeme schopni zaplatit," vysvětlil Pospíšil.

Martin Křížek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme