Jen třicet tisíc Čechů bylo zatím očkováno proti prasečí chřipce

V Česku se zatím nechalo očkovat proti prasečí chřipce na třicet tisíc lidí. Vakcín se dovezlo 167 tisíc. Podle ministerstva zdravotnictví má očkování úspěch. Lékaři ale tvrdí, že se nechá očkovat jenom asi každý druhý pacient.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování proti prasečí chřipce

Očkování proti prasečí chřipce | Zdroj: ČTK

Očkuje se teprve 14 dnů, tento a příští týden bude očkovaných přibývat, hájí se ministerstvo zahraničí. Nejvíce lidí dostalo vakcínu v Jihomoravském kraji, přes 4 tisíce, přes 3600 pak ve středních Čechách. Očkovaných Pražanů je téměř 2500.

Kolik vakcín nakonec zbude? Podle ministerstva zdravotnictví je to předčasná otázka. Ministryně Dana Jurásková potvrdila, že by očkovací látka mohla vystačit pro širší okruh nemocných, než se původně plánovalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní hygienik Čr Michael Vít o dosavadním průběhu očkování proti prasečí chřipce

"Pro nás je prioritní skupina zdravotně stigmatizovaných osob a tam je možné uvolnit trochu ta striktní pravidla pro výběr diagnostických skupin, která od začátku uplatňujeme, protože, jak zjišťujeme, jsme v tom velmi přísní. Je tedy možné diagnostické skupiny rozšířit. Toto bude ale podle mého názoru jediná cesta, která bude do budoucna možná," uvedla Jurásková.

Vakcínu možná nakonec dostanou také obézní pacienti, lidé s méně závažnými nemocemi srdce a dýchacími chorobami. Vakcíny stály 220 milionů korun. Na konci roku má do Česka dorazit už třetí várka - dalších asi 72 tisíc dávek.

Zatím na prasečí chřipku zemřelo v Česku 38 lidí.

Lenka Jansová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme