Pražskou radnici po dnešku ovládnou občanští demokraté

ODS se v Praze rozhodla skončit spolupráci s menšinovými subjekty. Ode dneška bude na magistrátu hlavního města Prahy vládnout sama. V úterý odstoupila náměstkyně Markéta Reedová z SNK ED a dnes by na zasedání rady hlavního města měl být odvolán radní ze Strany zelených Petr Štěpánek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Zastupitelé a radní za ODS kritizovali Reedovou i Štěpánka především za to, že v některých záležitostech nezastávají názor radnice a hlasují proti většinové ODS. O tom, že je chtějí z funkcí sesadit, rozhodli už minulý týden.

Petr Štěpánek je na své odvolání připraven a očekává ho:

"Ta věc je jistá. ODS se vydává po modré cestě a v Praze bude vládnout sama. Samozřejmě, člověk je jednou nohou venku pořád. Mě tam třeba drželo to, že se mnoho mých materiálů posouvalo dál a mohl jsem tedy odvádět práci pro Pražany. Na druhou stranu bylo od začátku zřejmé, že ne všem toto uspořádání vyhovuje."

Důvodem je Opencard

Už v úterý rezignovala náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová z SNK ED, která patřila k nejhlasitějším odpůrcům projektu Opencard.

Podle předsedy zastupitelského klubu ODS Pavla Žďárského ale odvolání Štěpánka s projektem Opencard nesouvisí:

"Spíš jde o to že tito se písemně zavázali, že budou na vedení města spolupracovat a ponesou také za vedení města a za Prahu odpovědnost. A to se skutečně neděje."

"Měl jsem roky rozdělanou věc, která se týkala plánů povodí, takže jsem ji potřeboval ještě nechat schválit. To, jestli někdo skončil v úterý nebo ve čtvrtek je úplně formální krok. Důležité je rozhodnutí, že do toho jde ODS sama a menšinové subjekty končí," vysvětluje Štěpánek důvody, proč neodstoupil stejně jako náměstkyně Reedová.

Sesazené radní nahradí zastupitelé ODS Ondřej Pecha a Štěpán Šlosar. Na místo Reedové, která měla na starosti například evropské fondy a zahraniční politiku, se přesune současný radní pro kulturu Milan Richter.

Šárka Slezáková, Klára Bílá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme