Vědci varují: Hladina moře stoupne víc, ledovce tají rychleji

Právě dnes se na klimatické konferenci v Kodani očekávají příjezdy dalších politických špiček. K dohodě zatím delegace z celé Země nedospěly. Vědci mezitím varují: "hladina moře stoupne víc, než jsme čekali."

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovec poblíž Antarktidy

Ledovec poblíž Antarktidy | Foto: National Science Foundation, Jeffrey Kietzmann

Podle nejnovější studie Mezivládního panelu pro klimatické změny se v příštích stovkách let dá čekat až devítimetrový růst hladin světových moří, pokud se planeta oteplí o dva stupně Celsia. Rychleji totiž prý budou tát ledovce.

Spočítaný vzestup oceánů by znamenal zatopení jihu Floridy, Bangladéše nebo poloviny Nizozemska. Dva stupně Celsia jsou přitom maximální nárůst teplot, ze kterého vycházejí současná jednání o boji proti klimatickým změnám a také projednávané zbraně. Jak omezit vypouštění skleníkových plynů, jak se na katastrofální následky oteplení připravit a kde na to vzít peníze.

Ne všichni ale s principy, které jsou na stole, souhlasí. "Právě teď jsme se zaměřili na něco, co prokazatelně nefunguje," namítá známý klimaskeptik Björn Lombork a radí věnovat peníze hlavně na výzkum a vývoj čistých technologií.

David Koubek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme