Pracovníci několika unijních institucí vstupují do celodenní stávky

Zaměstnanci několika institucí Evropské unie vstoupí od sedmi hodin do stávky za zvýšení platů. Chtějí, aby Rada členských států dodržela šest let stará pravidla, která úředníkům a dalším pracovníkům aparátu Unie zaručují valorizaci jejich příjmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Platy zaměstnanců unijních institucí se mají valorizovat podle růstu platů ve veřejné sféře v několika státech a podle inflace v Belgii. Příští rok by to mělo být o necelá 4%. Dvanáct členských zemí, včetně České republiky, ale odmítá svá vlastní pravidla dodržet a chce vyjednat růst nižší.

Úředníci, překladatelé, právníci a pracovníci technického zabezpečení Rady unie už přerušili práci na 3 hodiny na začátku týdne. Dnes stávkují celý den. Dožadují se respektování pravidel, která přijaly samy členské země.

"Bojujeme za to, aby nás brali vážně. Samy členské státy vědí, že jednají zcela protiprávně," hájila zaměstnance unijních orgánů místopředsedkyně odborů Union Syndicale Catherine Bony-Brandtová.

Pokud diplomaté sedmadvacítky odmítnou nároky zaměstnanců, zažaluje pravděpodobně Evropská komise jako strážce unijního práva členské země u Evropského soudního dvora.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme