Katalánsko chce zakázat býčí zápasy

Jedním ze symbolů Španělska jsou býčí zápasy. Korida má v samotném Španělsku mnoho příznivců i odpůrců, kteří poukazují na kruté zacházení se zvířaty. Zdá se, že důrazně, protože v Katalánsku už se schyluje k možnému zákazu býčích zápasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Býčí zápasy

Býčí zápasy | Foto: corridas.net

Tamní parlament by měl už zítra hlasovat o návrhu na změnu zákona o ochraně zvířat. Pokud ho schválí, povede to k zákazu zápasů v Katalánsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákazu býčích zápasů v Katalánsku mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová.

V Katalánsku už několik let existuje občanská iniciativa, která sbírá podpisy za zákaz koridy. Za většinou těchto akcí stojí platforma, která se v překladu jmenuje 'A dost'. Jedním z výsledků petic bylo například v roce 2007 vyhlášení Barcelony městem, které je proti koridě.

Podle spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubici Zlochové je zákaz býčích zápasů velké téma, které se řeší nejenom v parlamentu, ale i na ulicích. Někteří lidé zákaz koridy vítají, jiní si naopak nedokážou představit život bez býčích zápasů. Protestní petice pro i proti už podepsali i různí umělci, intelektuálové, chovatelé býků a politici.

V případě koridy ale nejde jen o kulturní fenomén. Její zákaz by měl i ekonomické důsledky. Podle odborníků by schálení zákona mohlo ohrozit mnohé chovné býčí stanice. Zákaz by se tak mohl promítnout nakonec i do cen masa.

Zda poslanci nakonec zítra zákon schválí není podle Zlochové vůbec jasné: "Dvě strany řekly, že budou hlasovat pro zákaz, dvě proti a dvě strany nechávají svým poslancům v hlasování volnou volbu. Já osobně tipuji, že zákaz nakonec neprojde."

Ľubica Zlochová, Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme