V ostravském babyboxu se našla zdravá holčička

Zhruba dvoutýdenní holčičku našli lékaři v babyboxu ostravské Městské nemocnice. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí nemocnice Anna Vidiševská s tím, že dítě je zdravotně v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babybox (ilustrační foto)

Babybox (ilustrační foto) | Foto: Jana Káninská

Holčičku někdo odložil do babyboxu krátce po 14. hodině. Podle mluvčí byla čistá a vypadala spokojeně.

"Dítě je podle lékařů týden až čtrnáct dní staré, je v dobrém zdravotním stavu a nejeví žádné známky poškození nebo ublížení na zdraví," uvedla Vidiševská.

V nemocnici zůstane dítě zhruba týden, aby měli lékaři jistotu, že nemá žádný zdravotní problém. Poté bude předáno kojeneckému ústavu.

V babyboxech se našlo už 28 dětí

Podle předsedy sdružení Babybox Ludvíka Hesse jde v Česku už o osmadvacáté dítě odložené do babyboxu. Přímo v Ostravě je to druhý případ.

Celkem funguje po celé republice 30 těchto speciálních schránek. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest.

Schránky o velikosti 100 na 60 centimetrů a hloubce 50 centimetrů jsou vytápěné na 28 stupňů a několikanásobně jištěné signalizací, která lékařům ihned oznámí otevření dvířek.

Martin Hromádka, Ivan Sekanina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme