Praha dál stojí o centrálu navigačního systému Galileo

Česko zopakovalo svůj silný zájem na umístění řídícího střediska evropského navigačního systému Galileo. V Bruselu to ministr dopravy Gustáv Slamečka připomněl na setkání se zástupci nadcházejícího španělského předsednictví Unie a s eurokomisařem pro dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operační družice navigačního systému Galileo

operační družice navigačního systému Galileo | Foto: Evropská kosmická agentura

Debata o sídle orgánu, který bude dohlížet na fungování evropského systému satelitní navigace Galileo se pravděpodobně plně rozvine v prvním pololetí následujícího roku. Tedy v době, kdy bude radám Evropské unie předsedat Španělsko.

Dnešní jednání se španělskými diplomaty a s eurokomisařem pro dopravu Antoniem Tajanim zatím nedávají Česku jistotu, že sídlo dohledového orgánu Galilea získá.

Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky ale máme velké šance. Skoro všechny nové členské země už totiž sídlo nějaké evropské agentury získaly:

"My jsme zůstali zatím bez agentury. Tedy z tohoto pohledu si myslím, že se naše šance přirozeně zvýšila. Ale je to těžké říct. Netroufám si odhadovat, jestli Galileo skutečně dostaneme," uvedl ministr dopravy.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme