Zaměstnanci Rady EU stávkují

Několik tisíc zaměstnanců Rady Evropské unie nepřišlo do práce. Stávkují za zvýšení platů, které jim zaručují pravidla schválená samotnými členskými zeměmi. Euroúředníkům a pracovníkům technických profesí v institucích Evropské unie by se měly platy zvednout o 3,7%. 12 hlavně nových členských zemí ale nechce tuto valorizaci schválit. Zdá se jim to nemorální vzhledem k panující hospodářské krizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské unie

Vlajka Evropské unie | Foto: Fotobanka stock.xchng

Je stávka, zůstaňte doma, nechoďte do práce. Takové sdělení dostaly emailem asi tři tisíce zaměstnanců Rady Evropské unie. Jedné z klíčových unijních institucí v Bruselu. Její zaměstnanci stávkují za zvýšení platů, které jim slibuje pracovní řád schválený před šesti lety. Skoro polovina členských zemí, ale nechce růst platů euroúředníků schválit. Proto se dnes stávkuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Nováka ze stávky zaměstnanců rady ministrů

"Skoro všichni zůstali doma. Jen několik lidí muselo přijít do práce zajišťovat schůzku ministrů dopravy. Nechtěli jsme zablokovat jejich jednání. Ale zbytek celého aparátu Rady nepřišel," popisoval situaci v prázdné dvoraně sídla Rady ministrů viceprezident odborů Union Syndical Félix Geradon.

Zapojila se drtivá většina

"Všechny pracovní skupiny diplomatů ze zastoupení členských zemí byly zrušeny. Asi 90 % zaměstnanců se připojilo ke stávce. To je náš plný úspěch," reagoval na pusté kanceláře a chodby budovy Rady Unie v centru Bruselu místopředseda další odborové organizace pracovníků unijních institucí Agostino Gallo. Do práce nepřišli sekretářky, překladatelé, tlumočníci, technici zajišťující ozvučení ani právní poradci.

"Vidíte, že lidé nepřicházejí. Ti, co tu stojí, upozorňují své kolegy, kteří se chystají pracovat, že dnes je stávka," vysvětloval pan Gallo, proč před vchodem do budovy stojí skupina odborářů a zastavuje každého, kdo jde dovnitř. I já jsem je pozlobil odpovědí, že jdu pracovat. Ale ne pro Radu ministrů, nýbrž pro medium, které o nich bude mluvit.

Korelace s inflací

Stávkující se domáhají toho, aby členské země respektovaly pracovní řád schválený v roce 2003. Podle něj mají platy euroúředníků a dalších zaměstnanců unijních institucí růst v závislosti na inflaci v Belgii a zvyšování platů ve veřejném sektoru v 8 vyspělých státech Unie.

Tím se mají vyrovnávat jejich náklady na život v drahém Bruselu. Má je to také motivovat aby pracovali pro evropské orgány a nedávali přednost podobné práci u sebe doma. 12 členských zemí včetně Česka ale nechce nárok zaměstnanců uznat. Zdá se jim nemorální přidat jim 3,7 % k jejich platům, když doma musejí šetřit nebo i platy snižovat.

Proti nevoli členských zemí samozřejmě protestují hlavně ti, kteří nevydělávají 10 a více tisíc eur, ale nižší úředníci a technický personál. Odbory přitom trvají na svém a nechtějí, aby se platy zvyšovaly o méně, než stanovená procenta.

"Jestliže nebude řešení do konce roku, což je poslední možný termín. Jestli nepřijmou návrh Evropské komise na zvýšení platů, pak zvážíme, jestli budeme pokračovat v nátlakových akcích, nebo se obrátíme na Evropský soudní dvůr do Lucemburku," říká odborový předák Félix Geradon.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme