Bojovníci za 'českého Ježíška' budou demonstrovat před úřadem vlády

V dnešní době se mnozí bojí ohrožení postavy Ježíška a českých vánočních tradic díky poněkud jinému kulturnímu vlivu. Agresorem se v očích mnohých stává postava amerického Santa Clause. Právě proti němu se vymezuje letos vzniklá iniciativa "Zachraňte Ježíška" jejíž aktivisté dnes budou v Praze před úřadem vlády demonstrovat převlečení za sněhuláky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ježíšek z českých domácností nemizí. Prozatím.

Ježíšek z českých domácností nemizí. Prozatím. | Foto: Lucie Černá

Podle autora projektu Adama Duška devalvuje postava Santa Clause ducha českých tradičních Vánoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před úřadem vlády bude demonstrovat iniciativa Zachraňte Ježíška. Téma pro autora projektu Adama Duška.

"Demonstrací chceme upozornit na tradiční české Vánoce. Cílem akce tedy není žádná legislativní změna nebo politický zásah," řekl Dušek v Ranním interview Radiožurnálu a dodal:

"Faktem je, že prolínání cizích západních kultur do českých Vánoc je evidentní a stává se bohužel trendem."

Podle Duška chce navíc iniciativa ve společnosti vyvolat živou diskusi o zmíněném tématu, jejímž důsledkem by mohlo například být i úplné vymizení Santa Clause z vánočních výloh obchodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V dnešní době se mnozí bojí ohrožení postavy Ježíška a českých vánočních tradic díky poněkud jinému kulturnímu vlivu. Téma pro autora projektu "Zachraňte Ježíška" a teologa a religionistu Ivana Odila Štampacha.

"Největším problémem takzvaného českého Ježíška je těžká uchopitelnost jeho postavy pro obchodníky. Mohlo by se to ale změnit zároveň v jeho výhodu," myslí si Dušek.

Sbírka pro dětskou onkologii

Součástí projektu je letos také charitativní sbírka pro brněnskou dětskou onkologickou kliniku.

"Chceme přispět na nákup speciálního monitoru, který má pomoci ke kontrole dětských pacientů. Sbírka probíhá na našich internetových stránkách," uzavřel Dušek.

Jan Pokorný, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme