Írán připravuje další odstředivky na obohacování uranu

Teherán pracuje na vývoji nové generace odstředivek na obohacování uranu. Agentuře Fárs to řekl šéf íránské Organizace pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán

Teherán | Foto: GhostWind

Nové centrifugy mají označení IR3 a IR4. Jak řekl Sálehí, v provozu by měly být v březnu 2011. V současné době má prý Írán 6 tisíc aktivních odstředivek.

Právě včera íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na klimatickém summitu v Kodani prohlásil, že jaderné technologie jsou příspěvkem Teheránu k boji proti skleníkovým plynům.

Teherán chce časem postavit i několik jaderných elektráren. Někteří západní politici namítají, že ropná velmoc jádro k výrobě elektřiny nepotřebuje a že program ve skutečnosti slouží ke zbrojení.

Íránský prezident Ahmadínežád v Kodani prohlásil, že jaderné technologie jsou klíčem k boji proti globálnímu oteplování. Jak dodal, "Spojené státy a jejich přátelé" prý ale nutí Írán do spalování fosilních paliv a brání mu v zavádění čistých zdrojů.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme