V Kodani je na stole nový návrh závěrečné smlouvy

Klimatický summit v Kodani pomalu končí. Zástupci téměř dvou set států jednali dvanáct dní o nové klimatické dohodě, která by nahradila Kjótský protokol. To je jediná mezinárodní smlouva o snižování emisí skleníkových plynů, která přestane platit v roce 2012.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama přiletěl do Kodaně

Americký prezident Barack Obama přiletěl do Kodaně | Foto: Imagenet

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy po poledni prohlásil, že dohodě stále brání postoj Číny. Ta podle Sarkozyho stále odmítá zveřejnit přesná čísla svých emisí a nepřeje si, aby ostatní státy ověřovaly jejich emisní měření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Radiožurnálu David Koubek na summitu OSN v Kodani.

Čína to považuje za vměšování do vnitřních záležitostí. Mezinárodní monitoring po Číně požadují zejména Spojené státy, které jím podmiňují jakoukoli dohodu, která by ze summitu vzešla. "Musíme mít mechanismus, abychom ověřili, zda dostáváme svým závazkům," řekl v Kodani americký prezident Barack Obama.

Před světové lídry předstoupil také čínský premiér Wen Ťia Pao. "Globální oteplování je problém celé planety. Čína je připravená se podílet na jeho řešení," řekl.

Brazilský prezident Luis Inácio Lula da Silva požaduje zachování rozdělení světa na rozvojový a rozvinutý. Udělal ale velkorysou nabídku - Brazílie, ač sama rozvojová, je ochotna také pomoci těm nejchudším. Lula ale dohodu příliš reálně nevidí: "Nevím, jestli se k nám teď snese nějaký anděl nebo mudrc, a nadělí nám rozum, který nám dosud scházel," prohlásil Lula.

'Je to tu velký adrenalin'

Poslanec Strany zelených a někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík popisuje atmosféru na kodaňské konferenci jako hektickou. "Teď je to tu velký adrenalin," říká z Kodaně. Barack Obama podle něj neřekl nic nového. "Kromě toho, že jsou schopni dát částku deseti miliard dolarů na dobu následujících tří let. To jsou takzvané rychlé peníze," podotýká Bursík.

Po včerejších intenzivních jednáních, která se protáhla do ranních hodin a pokračovala i dnes dopoledne, mají světoví lídři k dispozici nový návrh závěrečné smlouvy. Podle ní by se planeta neměla v následujících letech oteplit o více než dva stupně Celsia oproti předindustriální éře.

V návrhu dále stojí, že bude nutné výrazně omezit světové emise, nestanovuje ale o kolik a do kterého roku. Obecný návrh závěrečného textu se podle pozorovatelů nejspíše promění v nezávaznou politickou deklaraci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Bursík (SZ) hovořil z Kodaně o probíhajícím summitu.

"Na mnohých byla vidět nervozita. Dánský premiér Lars Rassmusen nevypadal zrovna optimisticky. Vypadalo to dokonce, že se mu klepe hlas," popsal přímo z místa zpravodaj David Koubek.

Dohoda by podle všeho měla být přijata až příští rok, v prosinci 2010, v Mexiku na dalším jednání OSN o klimatických změnách.

David Koubek, Pavel Polák, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme