Jacques Chirac může jít před soud

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac může skončit před soudem. Jeho kancelář oznámila, že proti němu bylo dnes zahájeno vyšetřování v souvislosti s nezákonným financováním strany Sdružení pro republiku. Chirac byl v podobné kauze vyslýchán už před dvěma lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž - Elysejský palác, sídlo francouzského prezidenta

Paříž - Elysejský palác, sídlo francouzského prezidenta | Foto: Paris Tourist Office, Claire Pignol

Francouzská justice se stále nevzdává možnosti, učinit Chiraca zodpověným za nezákonné financování strany RPR, která se změnila na dnešní vládní Svaz pro lidové hnutí. Z podobných důvodů už byl odsouzen Chiracům nejbližší spolupracovník a současný starost Bordeaux Alain Juppe a řada dalších lidí.

V době, kdy byl Chirac starostou Paříže platila radnice sedm lidí, kteří ve skutečnosti pracovali pro jeho stranu. Pokud se prokáže podíl bývalého starosty a prezidenta, může jít Chirac za mříže až na pět let a zaplatit pokutu 750 tisíc eur. Toto vyšetřování je posledním krokem před případným vznesením obvinění na jehož základě by se Chirac ocitl před soudem.

Igor Maňour, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme