Klimatický summit v Kodani je na mrtvém bodě

Delegáti pokračují v jednáních a snaží se schválit návrh, podle kterého by svět měl do roku 2050 snížit emise o polovinu srovnání s jejich úrovní v roce 1990. Indický ministr životního protředí uvedl, že ze summitu zřejmě vzejde jen nezávazná dohoda. Někteří vysocí státníci už summit opustili. Mezi prvními byl i ruský prezdient Dmitrij Medveděv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Imagenet

Zřejmě celou noc bude pokračovat jednání politických špiček v Kodani. Stále se totiž nedaří najít alespoň nějaké společné prohlášení ke snižování emisí skleníkových plynů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlídky summitu hodnotili v Radiofóru analytik Jan Doležal a Klimatolog Jan Pretel

Japonský premiér Hatojama ale věří, že se podaří konferenci dotáhnout aspoň k nějakému výsledku. Novinářům řekl, že se nedaří překlenout propast mezi Čínou na jedné straně a Evropou, Spojenými státy a Japonskem na straně druhé.

Svět by měl do roku 2050 snížit emise o polovinu. Tak zní nejnovější návrh závěrečné dohody. K jejímu schválení mají ale podle agentury Reuters světoví zástupci ještě daleko.

Mírný optimismus zústává

Jan Doležal, analytik Pražského institutu pro globální politiku Glopolis v Radiofóru řekl, že posun lze stále ještě očekávat, jde jen o to, k jakému textu se politici v závěru jednání přihlásí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summitu se účastnil i Martin Bursík, který o něm hovořil ve Stalo se dnes

"Je pravda, že na čem se státníci dohodli před dvěma lety o změnách klimatu na Bali, se nepodařilo. Skutečně v Kodani nemůžeme očekávat právně závazný text. Ale snad se podaří ujednat, na kterých dokumentech by se měli v příštím roce dohodnout," domnívá se Doležal.

Podle něho je třeba hovořit i o finanční podpoře zemím, které už dopady klimatických změn pociťují.

Klimatolog Jan Pretel očekával, že závěrečná deklarace bude jednodušší: "Ale ze zpráv, které z Kodaně přicházejí, jsem dokonce překvapen slabostí textu. Ale připusťme, že jednání ještě nekončí."

Poslanec za Stranu zelených Martin Bursík ve Stalo se dnes cestou letadlem z Kodaně řekl, že už musel odletět, protože měl zabukované letenky a lety jsou vyprodané. V době vysílání jednal americký prezident Obama se zástupcem Číny. "Už několik týdnů víme, že ze summitu nemůže vzejít právně závazná dohoda. Prezident Obama musí v Senátu nejprve prosadit zákon, který ve Spojených státech ustaví systém emisního obchodování," uvedl Bursík.

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme