Google prohrál spor s francouzskými vydavateli

Google musí zaplatit pokutu francouzským vydavatelům knih za to, že bez jejich souhlas naskenoval a zveřejnil v elektronické podobě knihy, na které neměl autorská práva. Na základě dnešního rozhodnutí francouzského soudu také musí Google veškeré aktivity v tomto směru zastavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě u počítače

Dítě u počítače | Foto: Stock Exchange Diane Groves

Google zaplatí francouzským vydavatelům tři sta tisíc eur pokuty, což je částka spíše symbolická v porovnání se sumou patnácti milionů, kterou nakladatelé požadovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zveřejňování děl na internetu se v Radiofóru zamýšlel novinář Petr Krčmář

Podstatnější ale je, že Google nesmí ve své praxi pokračovat bez souhlasu francouzských nakladatelů, čímž se vytváří předpoklady pro další jednání.

Nakladatelé už dříve naznačili, že usilují především o dosažení právního rámce na jehož základě by se s Googlem dohodli o rozdělení zisků ze stahování knih. Soud dnes jejich snahu jednoznačně podpořil.

Verdikt prohloubil diskusi

Petr Krčmář, šéfredaktor serveru root.cz, který se dlouhodobě zabývá propagací svobodného přístupu k informacím, v Radiofóru řekl, podle jeho názoru Google bude v projektu pokračovat, ale s díly, které už nejsou chráněny autorskými právy: "To znamená aktuálně je to sedmdesát let po smrti autora nebo všech autorů."

Proti záměru zveřejnit texty knih na internetu se bouří i čeští knihkupci a vydavatelé - předseda Svazu českých knihkupců a vydavatelů Vladimír Pistorius - mluví dokonce o pirátství.

"Vydavatelé se bojí se, aby se nezopakovala situace jako v hudebním a filmovém průmyslu, ale podle mne nemá smysl lpět na starém systému. Měli bychom začít vymýšlet nový způsob distribuce a vydělávání na audiovizuálních a tištěných dílech tak, aby se shodoval s moderním přístupem k uživatelům," domnívá se Krčmář.

Milan Kopp, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme