Volně žijící zvířata mají v Praze svou záchranku

Český svaz ochránců přírody má nový zásahový vůz. Od začátku prosince slouží k přepravě zraněných volně žijících zvířat na území Prahy. I když se to může zdát neuvěřitelné, v Praze žije ve volné přírodě skoro sto čtyřicet druhů zvířat. Jsou to ptáci, netopýři, ježci, ale také třeba kuny, lišky nebo srnky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ježek

Ježek | Foto: Franz Horvath

Nenápadné bílé auto s nápisem Zvíře v nouzi vyjíždí z Domu ochránců přírody v Praze 4, a to pokaždé, když někdo zavolá a upozorní na zvíře, které potřebuje pomoc. Sběrné místo v pražské Michli funguje od září. Za tu dobu přijalo a předalo do další péče na devadesát zvířat. Nový vůz se speciální výbavou, který má od začátku prosince k dispozici, teď záchranářům práci usnadní.

"Novým vozidlem jsme zachraňovali jednu srnu, která byla otrávená řepkou olejkou. Nacházela se v Modřanské rokli a byla odvezena do Poděbrad. Potom se jednalo o racka, který měl vykloubené křídlo a nemohl létat. Potom to byl ještě jeden ježek," říká koordinátor záchrany zvířat v Praze David Zítek.

V autě jsou odchytové pomůcky, kufřík s veterinárním vybavením, přepravky, ale také lezecké potřeby, protože zraněná zvířata jsou často ve špatně dostupném terénu. David Zítek, který za nimi vyjíždí, pracuje zároveň jako dispečer. Co to obnáší, vysvětluje koordinátorka národní sítě záchranných stanic Dagmar Cíglerová:

"Dispečer zjistí okolnosti nálezu zvířete, poradí, jak se zachovat, jestli ho vůbec odebírat z přírody a většinou se vypraví se zásahovým vozidlem na místo. Tam zvířeti poskytne první pomoc, odchytne ho a odveze ho na záchrannou stanici nebo k veterináři."

Lidé totiž často z pouhé neznalosti dělají spoustu chyb a snaží se zachránit zvířata, která jejich pomoc vůbec nepotřebují.

"Největší chyby dělají, když nekontaktují odborníka a začnou případ řešit sami. Zvíře vezmou, někam ho odtáhnou nebo se na něj vykašlou. Mláďata zachraňují tak, že je vezmou a odnesou, i když to zvíře nepotřebuje pomoc. Například srnka leží v lese, nepohne se a čeká na svoji matku, která šla pro potravu a lidi si myslí, že srnka je opuštěná, i když to tak vůbec není," vysvětluje Zítek.

Drobná zvířata je možné přinést do sběrné stanice i osobně. "Hlavně když se jedná o malá zvířata, která můžeme odchytit a přinést k nám. My ho tady převezmeme a už se o něj postaráme. Toto se děje například s malými pěvci, lidé nám se nosí také netopýry nebo ježky."

Pokud najdete v Praze zraněné zvíře nebo třeba zvíře, které uvízlo někde, odkud se samo nedostane, volejte na pohotovostní telefon 774 155 155. Pamatujte ale, že tady poskytují pomoc jen volně žijícím zvířatům. S domácími se obracejte na útulky.

Když si nebudete vědět rady, zkuste zavolat na některou policejní stanici. Policie totiž s ochránci dobře spolupracuje a poradí vám.

Zuzana Ptáčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme