Na horách už je vše připraveno k zahájení lyžařské sezóny

V sobotu ráno se díky dobrým sněhovým podmínkám snad rozjede většina vleků a lanovek ve všech českých lyžařských centrech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanová dráha

Lanová dráha | Foto: Lipno Servis

"Sezóna nezačala moc dobře, sníh napadl příliš brzy, v říjnu. Nyní to ale již vypadá nadějně, co se týče počasí. Mrzne, všude na horách se vyrábí technický sníh, snad se to v dobré obrátí," říká šéfredaktor Ski-magazínu Ondřej Katz.

Podle něj jde vybavenost českých lyžařských středisek nahoru, přibylo například několik lanovek. "Na druhou stranu nás trápí některé limity, hory nám nevyrostou. Ve známých horských střediscích je nicméně již úroveň služeb velmi dobrá."

I úroveň českých lyžařů je podle šéfredaktora Ski-magazínu Ondřeje Katze lepší, než dříve: "Jsme o něco lepší lyžaři, než jsme bývali a je to zásluhou lepšího vybavení. Na druhou stranu to přináší určitá rizika a záleží to na každém lyžaři, jak se s tím vypořádá. Lyžování je v současnosti jednodušší na techniku, ale náročnější na kondici."

Lyžování je v současnosti značně diferenciované. Doby, kdy si vyznavači zimních sportů mohli vybrat pouze mezi sjezdem a běžkami jsou pryč.

"Velkým tématem je nyní lyžování ve volném terénu mimo sjezdovky. V českých podmínkách je to nemožné, ale oblíbené je to například v Alpách. Trend je tedy takový, že se lyže rozšiřují a pomalu i znovu prodlužují," pokračuje Katz a dodává:

"Byli jsme o sobě zvyklí říkat, že jsme národem lyžařů. Je to pravdou i dnes, mnoho Čechů lyžuje. Na druhou stranu se začíná projevovat to, že se jedná o nákladný koníček. Stojí to poměrně dost peněz a to začíná některé lidi limitovat."

Martin Dorazín, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme