Klimatický summit spěje k nezávazné dohodě bez limitů emisí

Výsledkem konference o klimatických změnách v Kodani by měl být právně nezávazný dokument, na kterém se shodly Spojené státy s rozvojovými zeměmi - Čínou, Indií, Brazílií a Jižní Afrikou. Evropská unie se zatím radí, jaké zaujme stanovisko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Imagenet

Americkému prezidentovi Baracku Obamovi se v Kodani podařilo dosáhnout konsensu se zástupci rozvojových zemí, zejména pak Číny. Ta nakonec souhlasila s mezinárodní kontrolou svého omezování exhalací.

Podle Obamy není dohoda pro Spojené státy závazná, ale sliby, které Spojené státy oznámily, dodrží. Sami Američané prohlásili, že dohoda nestačí v boji proti klimatickým změnám. Jde ale podle nich o důležitý historický krok.

Součástí dohody je jen cíl udržet globální oteplování pod hladinou dvou stupňů Celsia oproti předindustriální éře, ale nejspíš žádné emisní závazky. Ty se budou muset ještě dohodnout.

Konkrétní závazná smlouva by se podle dohody měla přijmout co nejdříve - reálně v příštím půlroce, nejpozději příští prosinec na klimatické konferenci v Mexiku.

Dohoda nesplnila očekávání

Dohoda ale nesplnila očekávání a v efektivním boji proti klimatickým změnám je podle expertů nedostatečná. Ekologické organizace tvrdí, že je to dohoda vágní - pouhý list papíru popsaný politickými větami.

Jak uvedla agentura Reuters, žádná ze zemí není s dohodou zcela spokojena, ale považuje ji za historický krok, na kterém lze stavět později. Podle pozorovatelů tedy platí, že se kodaňská agenda přesouvá na příští rok do Mexika.

David Koubek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme