Mrazivé počasí zaplňuje noclehárny

V Česku stále silně mrzne. Na horách klesla rtuť pod 20 stupňů, na Horské Kvildě naměřili dokonce minus 24,1 stupně. Výrazně vyšší zájem proto zaznamenávají azylová centra a noclehárny pro bezdomovce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V denním centru pro bezdomovce

V denním centru pro bezdomovce | Foto: Bohumín

Zhruba 200 lůžek pro lidi bez přístřeší je v Ostravě. Jedná se jak o noclehárny, azylové domy, tak o denní centra. A právě v nich kvůli mrazům otvírají i noční provoz s tím, že osoby bez domova zde mohou zůstat i přes noc, budou ale muset přespat na židli.

"Vzhledem k tomu, že už v loňském roce jsme se ve spolupráci s městem Ostrava připravovali na tužší zimu, i v letošním roce hodláme v nejbližší době otevřít další zařízení pro přespání lidí, kteří tráví noc na ulicích. Kapacita toho noclehu bude činit asi 30 až 40 lůžek," říká ředitel Charity Ostrava Martin Pražák.

Pražská noclehárna na lodi Hermes zatím ještě místa pro bezdomovce má, jak potvrzuje zástupce ředitele Centra sociálních služeb Ludmila Tomešová.

"I teď, když je venku řekněme minus 10 stupňů, tak kapacita není naplněná a přijímáme všechny klienty, kteří projeví zájem o nocleh. V případě, že kapacita se naplní, jsme připraveni zprovoznit jídelnu, kde bychom zřídili přibližně 40 až 50 provizorních míst, aby i další lidé měli možnost přečkat noc v teple, s teplým čajem, dostat čisté a teplejší oblečení. Postará se tam o ně i zdravotní sestra," dodává Tomešová.

Téměř plno mají v posledních mrazivých dnech například i v Domově svatého Františka v Plzni. Také tam lidé bez domova přespávají i na židlích.

"Odmítat zájemce momentálně nemusíme, protože ty mrazy zřejmě ještě nejsou tak silné, aby byl zas takový enormní zájem. Měli jsme tady na židlích ještě dvě místa volná; postele byly obsazené," říká pracovník Domova Jiří Kolský.

Noclehárny většinou berou přednostně ty, kteří za nocleh zaplatí. Třeba v Ostravě přijde noc v krizovém zařízení zhruba na 35 korun. V ceně je polévka, teplé nápoje a sprcha. Podmínkou je, aby zájemci o přenocování byli střízliví. Na koho zbude jen židle, neplatí nic.

Například v Praze ale od poplatků upustili a snaží se pomoci všem lidem bez přístřeší, aby venku nezmrzli.

Marika Táborská, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme