Čtyři nosorožci ze Dvora Králové míří do Afriky

Vzácní nosorožci severní bílí ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové se vydali na cestu do Afriky. Transport dvou samic a dvou samců do rezervace v Keni je pokusem o záchranu druhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nosorožci se vydávají na cestu do Afriky

nosorožci se vydávají na cestu do Afriky | Zdroj: ČTK

Na celém světě žije už jen několik kusů těchto zvířat a záchrana druhu je podle zastánců tohoto projektu podmíněna přesunem. V Africe by se měla hormonální hladina samic upravit a podle odborníků by tam i díky přirozenému prostředí mohly zabřeznout.

Podle mluvčí zoo ve Dvoře Králové Jany Myslivečkové byl přesun nosorožců do Afriky povinností.

"Tohle to jsou poslední zvířata na světě, a protože už se je nepodařilo tady absolutně žádným způsobem rozmnožit, tak jsme museli zkusit udělat tenhleten poslední pokus."

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Jany Jirátové ze zoo ve Dvoře Králové

Podle odpůrců projektu ze sdružení Safari Archa 2007 by byla lepším řešením asistovaná reprodukce. Poukazují i na rizika spojená s přesunem zvířat.

Nosorožci absolvují 6000 kilometrů dlouhou cestu ve speciálních dřevěných boxech. Na stísněný prostor si museli několik týdnů zvykat, aby pro ně nebyl stresující. V zahradě ve Dvoře Králové byli navedeni do vytápěných beden a postupně naloženi na kamiony. Ty pak v doprovodu policejních vozidel vyrazily směr ruzyňské letiště.

Letecký speciál s nosorožci na palubě odstartoval z Prahy v podvečer a v Nairobi přistane v neděli brzy ráno. V keňské rezervaci Ol Pejeta, vzdálené asi 150 kilometrů, by měli být kolem poledne.

Marika Táborská, Jana Jirátová, Ota Nehasil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme