Ratingen chce společnosti Google zpoplatnit fotografování tamních ulic

Německé město Ratingen vytáhlo do boje proti americké společnosti Google. Nelíbí se mu fotografování jeho ulic pro úspěšný projekt "Google - Maps." Radní západoněmeckého města by pořizování snímků rádi zpoplatnili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Satelitní mapa - vstupní brána do Google street view

Satelitní mapa - vstupní brána do Google street view | Foto: Google

Obrázky ulic pořizuje pro obří americký koncern speciální technika umístěná na střeše auta. Silniční zákon Severního Porýní-Vestfálska přitom pamatuje na situaci, kdy se "silnice a cesty nepoužívají převážně k dopravě a z jejich jiného užívání neplyne obci žádný užitek." Právě tento předpis chtějí ratingenští uplatnit na zhotovování záběrů pro projekt "Street View."

Při sazbě 20 eur ze kilometr chtějí radní Googlu naúčtovat 6180 eur. To samozřejmě mamutí firmu s ročním ziskem 6,5 miliardy dolarů nezabolí. Ratingen ale věří, že by mohl inspirovat i další německá města a v takovém případě by Google mohl mít se svým projektem v Německu vážné problémy.

Mluvčí americké společnosti ale právní argumentaci Ratingenu odmítá.

Jiří Hošek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme