V Íránu zemřel hlavní duchovní vůdce opozičního tábora

V Íránu zemřel ájatolláh Montazerí, který v minulosti patřil ke špičkám náboženského režimu a v poslední době byl naopak hlavní náboženskou autoritou opozičního tábora. Úmrtí sedmaosmdesátiletého klerika oznámila agentura Fárs.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

V 80. letech byl Montazerí strůjcem takzvaného vývozu islámské revoluce, neboli podporování povstalců a teroristických skupin po celém světě. Zakladatel náboženského režimu ájatolláh Chomejní si Montazerího dokonce oficiálně vybral jako svého nástupce. Pak se ale karta obrátila.

Na konci 80. let totiž Montazerí začal tvrdě kritizoval porušování lidských práv v Íránu a hromadné popravy tisíců opozičních aktivistů. Upadl v nemilost a od Chomejního smrti neřídil Islámskou republiku on, ale dnešní vůdce Alí Chámeneí. Za jeho éry strávil rebelující a velmi populární Montazerí řad let v domácím vězení.

Jako jeden z nejučenějších kleriků neustále tvrdil, že Chámeneí není dost vzdělaný a schopný, aby mohl Írán řídit. Podle Montazerího dnešní íránské vedení jen zneužívá myšlenky islámu k vlastnímu obohacování a k udržování moci.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme