Pecina chce vrátit korupci mezi závažné trestné činy

Nový trestní zákoník policistům od ledna vezme možnost nasazovat agenty nebo odposlechy na některé korupční kauzy. Upozornil na to ministr vnitra Martin Pecina. Ten proto chce korupci v rámci protikorupčního balíčku opětovně zařadit mezi závažné trestné činy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákon

Zákon | Foto: Filip Rožánek

Policisté nebudou od ledna moci používat operativní techniku v případech, u kterých je trestní sazba nižší než deset let. U korupčních trestných činů je přitom sazba osmiletá.

"Samozřejmě že ty instituty, které máme k dispozici, se budeme snažit využívat, ale policistům to prostě práci ztíží. Toto chceme, aby bylo uvedeno do stavu, který platí ještě dnes a 1. 1. má být změněn," prohlásil Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový zákoník podle Peciny ztíží vyšetřování korupčních kauz. Příspěvek redaktory Kláry Bílé

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká s ministrovou kritikou trestního zákoníku nesouhlasí.

"Použití operativní techniky je vázáno na zvýšenou trestní sazbu, ale použití operativní techniky je vázáno i na trestné činy, k jejichž stíhání jsme zavázáni mezinárodní smlouvou," upozornila Vesecká.

Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky možnost použít odposlechy stále bude.

"Já si myslím, že to nebude až tak žhavé. Ale bude to složitější. Součástí toho balíčku bylo mělo být i opatření, které toto bude zjednodušovat," uvedl Ondráčka.

K protikorupčnímu balíčku se vyjádřil také premiér Jan Fischer. Řekl, že vláda udělá vše pro to, aby balíček nespadl pod stůl.

Marika Táborská, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme