Školáci by mohli dostávat ovoce a zeleninu zdarma

Skoro půl milionu dětí na prvním stupni základních škol by mohlo dostávat ovoce a zeleninu zdarma. Počítá s tím návrh, se kterým jde na dnešní jednání vlády ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rajčata

Rajčata | Foto: Fotobanka PhotoRack

Opatření, které už v roce 2006 navrhla Evropská Unie, má vést ke snížení dětské obezity. Program přijde na 73 milionů korun a z větší části má být financován z rozpočtu EU.

Podle odbornice na výživu Elen Šťastné závisí zdravé stravování dětí hlavně na rodičích, návrh přesto považuje za dobrý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu 'Ovoce do škol' mluvil na Radiožurnálu ministr zemědělství Jakub Šebesta.

"Dětská obezita začíná být velkým problémem, můžeme jí už přirovnat k pandemii. Vše se odvíjí od stravovacích návyků a každý pokus o to, aby se děti naučily jíst ovoce a zeleninu může ke snížení obezity přispět," řekla Šťastná.

"Jakým způsobem budou školy svým dětem distribuovat bude jejich věc. Stejně tak druh ovoce nebo zeleniny," uvedl pro Radiožurnál ministr zemědělství Jakub Šebesta a dodal:

"Cílem projektu je snaha, která by měla vést ke změně stravovacích návyků a zvyšování spotřeby ovoce a zeleniny. Nikdo asi nebude polemizovat o zdravotní prospěšnosti. Jedná se o pilotní projekt, který začíná i v Evropské unii. Zkušenosti se budou teprve vyhodnocovat. Do budoucna je možnost dát do toho větší národní podíl."

Součástí projektu 'Ovoce do škol' je souběžný vzdělávací program, který vypracovalo ministerstvo školství, o ovoci a zelenině a jejich významu. V rámci něj budou děti například navštěvovat i producenty a zemědělce.

Ne všichni ale s programem souhlasí. Odmítavý postoj k němu měla i vláda Mirka Topolánka, která zdůrazňovala prevenci a výchovu v rodinách. Podle některých kritiků jde o způsob, jak likvidovat přebytky na trhu.

Igor Maňour, Jan Piroch, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme