Plzeňská Právnická fakulta bude jednat o redukci počtu kateder

Na plzeňských právech dnes budou řešit změny v systému kateder. Fakulta chce snížit jejich počet z dvanácti na devět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Akademický senát plzeňské Právnické fakulty, který dnes zasedá, bude řešit strukturu kateder a jejich změnu. Projednala ji vědecká rada školy a většina z jejích členů tento návrh podpořila. Měly by vzniknout dvě nové superkatedry, jedna pro správní právo a druhá pro soukromé právo.

Jedním z důvodů pro slučování kateder je snížení rozpočtu fakulty zhruba o pětinu. Stojí za tím také nedostatek docentů a profesorů na některých katedrách.

Děkan plzeňské Právnické fakulty Jiří Pospíšil v tom vidí pokrok: "Jsou to změny, které jsou racionální, odrážejí vývojové trendy v právním řádu, kdy bude jeden občanský zákoník, jenž bude obsahovat i obchodní právo. Takže není nutné mít dvě katedry, když ty vize do budoucna jsou takové, že zde bude jedno soukromé právo. Reflektujeme tím tedy budoucnost a chceme být o krok napřed."

Změna struktury školy by se měla uskutečnit v prvním čtvrtletí příštího roku. Pokud návrh schválí akademický senát, vypíše vedení školy na začátku ledna výběrová řízení na šéfy nových kateder. Mezi jejich první úkoly bude patřit předložení návrhů na personální audit.

Martina Klímová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme