Vzácní nosorožci bílí ze Dvora Králové jsou již v Africe

Ve zdraví a zřejmě bez větších potíží dorazila do keňské rezervace Ol Pejeta čtveřice vzácných nosorožců bílých ze zoo ve Dvoře Králové. Cestu letadlem v podstatě prospali a po příjezdu do rezervace se prý hned pustili do žrádla. Čtveřice českých zvířat, dva samci a dvě samice, je poslední nadějí na záchranu druhu nosorožců bílých severních. V současnosti se ví o zhruba osmi exemplářích tohoto druhu, všechny žijí v zajetí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nosorožci se vydávají na cestu do Afriky

nosorožci se vydávají na cestu do Afriky | Zdroj: ČTK

Nakládání v ZOO Dvůr Králové začalo v osm hodin ráno a první do bedny vstoupila samice Nájin. Další byla samice Fatu a již po 10 hodině vyjížděl ze zoo první kamion. V druhém kamionu asi o dvě hodiny později odjížděli samci Sudan a Suni. Kamiony byly zaplachtované a vybavené topením. To však navzdory mrazivé venkovní teplotě muselo být vypnuto, protože hrozilo přehřátí zvířat v zakrytých bednách.

Na cestě nosorožce doprovázeli dva ošetřovatelé a dva veterináři. Z pražského letiště byla čtveřice nosorožců letecky přepravena do keňského Nairobi. Odtud pak v doprovodu policejní eskorty na otevřených nákladních vozech do rezervace Ol Pejeta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ředitel chomutovského zooparku a poslanec za Stranu zelených Přemysl Rabas mluvil na Rádiu Česko o vzácných nosorožcích bílých.

"Zvířata byla přemístěna do velmi přísně střežené chovatelské stanice, nikoliv do divoké přírody, jak se někdy mylně uvádí," říká bývalý ředitel chomutovského zooparku a poslanec za Stranu zelených Přemysl Rabas, který transport nosorožců v Africe sleduje.

Zvířata musejí projít aklimatizací, na to, zda vysazení přinese nějaké úspěchy v podobě mláďat, si tudíž musíme počkat.

Tomáš Pavlíček, Zuzana Šmejkalová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme