Zástupci Středočeského kraje převezmou unikátní iluminaci

Vzácnou knižní miniaturu, za jejíž koupi sklidil středočeský hejtman David Rath kritiku i chválu z různých stran, dnes převezmou z rukou specialisty aukční síně Sotheby's zástupci Středočeského kraje. Iluminace s názvem ,Těžení stříbra v Kutné hoře' je považována za velice vzácné dílo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iluminace těžby stříbra v Kutné Hoře

Iluminace těžby stříbra v Kutné Hoře | Foto: Středočeský kraj

Jde o mimořádně kvalitní knižní malbu z konce 15. století, která je unikátní i v evropském kontextu. Není zajímavá jen z umělecko-historického hlediska, ale cenná je i pro svou vypovídací schopnost o životě tehdejších horníků.

"Právě v rukopisech spojených s Kutnou Horou se tento námět objevuje vícekrát. Tato miniatura je ale z hlediska historicky-uměleckého nejhodnotnější. Myslím, že je to dobrým počinem, že se tato miniatura zakoupila," říká historik umění Jan Royt.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzácné iluminaci, kterou zakoupil Středočeský kraj, mluvil na Rádiu Česko historik umění Jan Royt.

Miniatura, kterou Středočeský kraj zakoupil v aukci za zhruba 17 milionů korun, byla součástí kancionálu, který se nám nedochoval.

Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme