3 sezóny v pekle

Důstojné finále domácí filmové tvorby letošního roku, 3 sezóny v pekle, patří spolu s Najbrtovým Protektorem k tomu nejlepšímu, co v tomto období česká kinematografie vytvořila. Oba tituly lze zařadit do kategorie retrosnímků - první čerpá námět z druhé světové války, druhý z prvních poválečných let. Téma i poselství jsou však obecnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3 sezóny v pekle

3 sezóny v pekle | Foto: Falcon, Lucie Jansch

Režisér Tomáš Mašín (dosud natáčel i mezinárodně velmi úspěšné reklamy) si pro svůj filmový debut vybral osudy svérázného filozofa a básníka Egona Bondyho. Vyšel z jeho zápisků z mládí vydaných pod názvem Prvních deset let. Inspirace je však pouze volná, osobní zážitky a vnímání světa permanentního buřiče Bondyho posloužily jen jako základní motiv pro strhující a čisté filmové vyprávění o mladém nespoutaném rebelovi, který se nechce podřídit žádné autoritě, řádu, tím méně systému, a zejména o jedné divoké, bouřlivé, mladé lásce.

Mašínův film se člení do tří částí, aniž by se v některém momentu zlomil; jedna "kapitola" se přirozeně vlévá do další, vyplývá z ní, prostupuje a dál rozvíjí děj i postavy. Mladý namyšlený a velkohubý "revolucionář" Ivan Heinz, uznávající jen sebe a svou básnickou tvorbu, je na počátku hlučný až k nesnesení. Snad jen láska dokáže sebestředného exhibicionistu trochu zkrotit. S ní také vplouvá do další životní fáze, přetváří ho v toužícího romantika. Se svou rovněž individualistickou partnerkou volí lehce dekadentní prostředí i způsob života, zatímco venku "zuří" únorové události. Nevšímají si jich, ale diktatura násilím vniká do jejich bytí i vědomí. A tu přestává legrace a lásky hry šálivé. Začíná tvrdá realita, před níž není úniku. Ivanův příběh je o permanentní vzpouře, o revoltě, která nemá vítěze, ale přesto musí být, o možná naivní, ale bytostné touze po svobodě, jež je pro kreativního jedince nezbytná. A také o síle milostného vztahu.

3 sezóny v pekle | Foto: Falcon, Lucie Jansch

Film se vyjadřuje s nevšedním půvabem a naléhavou silou; celkový dojem významně umocňují herecké výkony - zejména Kryštofa Hádka v hlavní roli i jeho partnerky, polské herečky Karoliny Gruszko. Zdařilé jsou i další postavy doprovázející Ivanův a Janin život: sympaticky civilní Martin Huba, přesvědčivý Jan Kraus v tragické roli intelektuála odmítajícího komunismus, drsný režimní aktivista Luboš Kostelný. Dobové kulisy jsou funkční, kvalita kamery budí respekt - skvěle zachycuje atmosféru poválečné Prahy, bohémský ruch studentského internátu i hospod, dekorativní interiér Janina bytu či pochmurné prostředí vyšetřovny StB.

3 sezóny v pekle | Foto: Falcon, Lucie Jansch

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon

3 sezóny v pekle milostné drama, ČR / SR / Německo, 2009, 110 min.

Režie: Tomáš Mašín, scénář: Tomáš Mašín, Lubomír Drozd, kamera: Karl Oskarsson, producent: Monika Kristl, hudba: Filip Jelínek

Hrají: Kryštof Hádek, Karolina Gruszka, Jan Kraus, Martin Huba, Miroslav Krobot, Táňa Pauhofová, Luboš Kostelný

Agáta Pilátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme