Janota má v lednu předložit vládě nové návrhy proti deficitu

Ministr financí Eduard Janota má do 10. ledna předložit vládě plán úsporných návrhů na snížení deficitu státního rozpočtu. Záměr podvázat v roce 2010 výdaje většiny ministerstev o pět procent s cílem udržet deficit na schválených 5,3 procenta HDP oznámil premiér Jan Fischer v polovině prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota ve sněmovně

Eduard Janota ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Vláda připravila rozpočet s deficitem 163 miliardy korun. Poslanci ale počátkem prosince schválili pozměňovací návrhy, které podle ministrů schodek skrytě navyšují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Rádia Česko Milada Richterová shrnuje postoje politiků k řešení deficitu státního rozpočtu

Ve sněmovně navíc leží další návrhy levice, které by mohly deficit zvýšit o dalších 20 miliard. Sociálním demokratům a komunistům jde o jednorázový příspěvek k důchodu, zvýšení mateřské, zrušení zdravotnických poplatků a o proplácení prvních tří dnů nemocenské.

ODS chce, aby vláda některé levicové návrhy odmítla ve veřejném prohlášení. Předseda strany Mirek Topolánek upřesnil, ke kterým rozpočtovým změnám by se ministři měli postavit negativně:

"Očekáváme negativní stanovisko celé vlády vůči zrušení zdravotnických poplatků - náklady pro státní rozpočet sedm miliard korun. Očekáváme negativní postoj celé vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon o nemocenské - náklady pro státní rozpočet 1,5 miliardy korun. Očekáváme negativní stanovisko celé vlády k novele služebního zákona - náklady pro státní rozpočet 2,7 miliardy korun. Vláda rozhodne o tom, že český stát nezačne vyplácet šrotovné - náklady pro státní rozpočet 2,5 miliardy korun."

ČSSD na změnách trvá, chce omezit platy manažerů

Podle ODS má premiér Fischer také vyměnit ministry, kteří by levicové návrhy podporovali. Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil v Rádiu Česko takovou výzvu za nezodpovědnost.

"V tuhle chvíli dělat taková svalnatá prohlášení, to může jenom celkem neodpovědný politik. My tam vidíme některé problémové politiky na ministerstvech, je to třeba pan Šnajdr na ministerstvu zdravotnictví, ale o tom, jakou chtějí podobu vlády, si rozhodnou voliči, takže pan Šnajdr tam zůstává, on škodí. Na druhou stranu je dobré, aby voliči viděli, co je všechno možné, když se Šnajdrové a Julínkové na ministerstvo vrátí po květnových volbách," uvedl Paroubek.

Sociální demokraté chtějí zmenšit schodek státního rozpočtu mimo jiné snížením vysokých odměn manažerů v podnicích se státní účastí. Podle Paroubka pomůže také omezení zahraničních cest politiků. To si ale nemyslí premiér Jan Fischer.

"Tím celý problém rozpočtového schodku samozřejmě nevyřešíte. Pokud jde o platy manažerů, to je problém, byť ne makroekonomicky rozpočtový, ale je to problém ekonomický, je to problém morální. Pan ministr financí přinese na vládu lednu materiál, abychom k tomu uměli zaujmout stanovisko a s otázkou těchto platů se vyrovnat, aby lépe korespondovaly s výkonem řízených podniků," uvedl Fischer.

Lidovci prosazují zdanění hazardu

Návrhy ČSSD a KSČM na třinácté důchody, zrušení poplatků ve zdravotnictví či na proplácení prvních tří dnů nemocenské nepodpoří KDU-ČSL. Ministru Janotovi lidovci navrhli úsporná opatření, která podle nich ušetří ze státního rozpočtu až 27 miliard korun.

Vládě doporučili, aby zrušila tendr na odstranění ekologických zakázek, snížila odměny manažerů ve státních a polostátních firmách a stanovila referenční ceny pro výstavbu jednoho kilometru dálnice. Fischerův kabinet by měl podle šéfa strany Cyrila Svobody podpořit i lidovecký návrh na zdanění hazardu, který už je ve sněmovně.

"Pokud jde o hazard, má se k tomu jednoznačně postavit, abychom mohli jedním hlasováním ve sněmovně již tuto otázku vyřešit, protože to je obrovská šance. Pokud jde o další opatření, to jsou opatření, která může dělat vláda skutečně jenom ve své pravomoci," podotkl Svoboda.

TOP 09 navrhuje snížit příspěvky stranám

Úsporné kroky Fischerova kabinetu, které sníží deficit, jednoznačně podpoří poslanci TOP 09. Místopředseda strany Miroslav Kalousek přitom doufá, že sněmovna na lednové schůzi v rámci dalších úspor projedná i jejich návrh na snížení státního příspěvku politickým stranám.

"My navrhujeme pod dobu tří let padesátiprocentní redukci státní příspěvku. Pokud by se našla většinová vůle ne na padesáti, ale na čtyřiceti nebo třiceti procentech, tak to budeme jistě respektovat, ale bylo by absurdní, kdybychom si nesnížili ani korunu v okamžiku, kdy musí šetřit úplně všichni," zdůraznil Kalousek.

Premiér Fischer se už nechal slyšet, že chce před lednovým jednáním sněmovny apelovat na "zesílenou odpovědnost" poslanců a politiků. Návrhy levice, které by v případě přijetí prohloubily schodek rozpočtu až o 20 miliard korun, označil za demontáž schváleného státního rozpočtu na rok 2010.

Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme