Darujte k Vánocům kousek pralesa, nabízejí ochránci přírody

Liberečtí ekologové nabízejí lidem neobvyklý vánoční dárek - patronát nad kouskem Nového pralesa na Ještědu. V prales se mění lesní pozemky, které před několika lety ochránci přírody koupili. Díky finanční pomoci lidí, kteří si koupí speciální vánoční certifikát, bude možné prales ještě rozšířit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový prales na Ještědu

Nový prales na Ještědu | Foto: Nový prales

Neobvyklý dárek nabízí sdružení Čmelák - společnost přátel přírody. Na kolik pralesní vánoční certifikát přijde, vysvětluje mluvčí sdružení Lukáš Hrabal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ivany Bernáthové o Novém pralese v pořadu Zblízka

"Máme spočítáno, že přeměna jednoho metru čtverečního smrkové monokultury na přírodě blízký smíšený les stojí přibližně 12 korun, takže pokud nám lidé na nový prales přispějí minimálně 240 korun, čili pokud podpoří přeměnu aspoň dvaceti metrů čtverečních, tak od nás získají dárkový certifikát na jméno, které si sami určí."

Na vznik Nového pralesa na ještědském hřebeni podle Hrabala přispěly už 4000 lidí. Pralesní pozemky teď mají rozlohu 25 hektarů a o dalších deset by se měla plocha pralesa rozrůst.

"Za letošní rok jsme vysadili přes 14.000 sazenic, většinou jedle, buky a javory, a od začátku projektu v roce 2004 už je to přes 32.000 sazenic. V příštím roce plánujeme projekt, v jehož rámci bychom rádi vysadili přibližně 10.000 sazenic jedle v malých, zhruba šestiarových oplocenkách," upřesnil Lukáš Hrabal.

Obdarovaní mohou vlastnoručně sázet stromky

O tom, jak se pralesu daří, se dárci mohou přesvědčit osobně. Ochránci přírody tam budou na jaře pořádat exkurze. Kdo chce pomáhat se sázením stromků, bude podle Hrabala vítaný.

"Dobrovolníci jezdí rádi, protože je to pro ně jednak možnost pomoci přírodě, ale zároveň je to relax, možnost být na čerstvém vzduchu," doplňuje mluvčí.

Teď už prales pokryl sníh a zavládl v něm klid, konstatuje předseda sdružení Čmelák - společnost přátel přírody Jan Korytář:

"Vznikající prales se uložil ke spánku, z mladých boučků opadalo listí, les vlastně spí. Těším se na jaro, kdy se vysazené stromečky začnou rozvíjet a život se opět probudí do další sezóny."

Původní smrkové porosty na Ještědu se budou postupně měnit ve smíšený les. Příroda si bude žít svým životem bez zásahu lidské ruky a postupem času se z lesa stane opravdový prales.

Lidé, kteří chtějí k jeho rozvoji přispět koupí vánočního certifikátu, najdou všechny potřebné informace na stránkách www.novyprales.cz.

Ivana Bernáthová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme