Situace na plzeňských právech se komplikuje

Děkan právnické fakulty Západočeské university v Plzni Jiří Pospíšil musí po včerejšku počítat s hned s dvěma komplikacemi. Neúspěšný kandidát Karol Hrádela totiž na bývalého ministra spravedlnosti podal stížnost k Ústavnímu soudu proti jmenování děkanem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Hrádela tvrdí, že Pospíšil funkci získal nestandardním způsobem. Podal kvůli tomu také správní žalobu. V ústavní stížnosti namítá, že byl porušen zákaz diskriminace a porušeno právo na rovné podmínky přístupu k voleným a jiným veřejným funkcím.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Právnické fakultě Západočeské univerzity mluvil na Rádiu Česko její děkan Jiří Pospíšil.

"Hrádela byl účasten volby, s volbou na místě souhlasil, podal mi po mém zvolení ruku a řekl, že výsledky akceptuje. Teprve měsíc a půl poté, co volba proběhla a začaly být připravovány reformní kroky jako rušení některých kateder a propouštění některých zaměstnanců, tak přišel s touto účelovou argumentací," oponuje děkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Jiří Pospíšil.

Druhou komplikací je odklad změny struktury fakulty akademickým senátem. Senátoři návrh nedostali včas a budou o něm jednat až v lednu. Podle Pospíšila nebyla lhůta dodržena, protože čekal na vyjádření vědecké rady: "Lhůta nebyla dodržena z toho důvodu, že jsme chtěli materiál kvalitně připravit a zapracovávali jsme tam ještě věci, které vyšly z vědecké rady, která zasedala minulý týden."

Podle děkana senátoři odpovídají za to, že případná změna kateder proběhne až na počátku příštího roku: "Je to o jejich vůli a ochotě to projednat. Já jsme chtěl počkat až bude návrh projednán radou vedoucích kateder a vědeckou radou naší fakulty."

Pospíšil doufá, že senát návrh odhlasuje v nejbližším možném termínu. Pokud se tak stane dojde v lednu ke změně struktury kateder, budou vypsána výběrová řízení na nové vedoucí těchto kateder a dojde k personálnímu auditu. "Dojde k tomu, co po nás akreditační komise vyžaduje," dodává Pospíšil.

Václav Pešička, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme