Přes zakázanou stávku jsou British Airways v těžké situaci

Rozhodnutí soudu, který prohlásil za nezákonnou stávku zaměstnanců British Airways, se v tamních médiích popisuje jako soudcovská záchrana Vánoc. Protest, který měl začít dnes a trvat až do Nového roku, tím ale podle odborů nebyl definitivně zažehnaný. Nesouhlas s plánovanými škrty počtu pracovníků a výší mezd se totiž odboráři hodlají pokusit stejným způsobem vyjádřit už na počátku příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

British Airways mají ke stabilizaci stále daleko, a to zejména kvůli vysokým nákladům na současné a bývalé zaměstnance, vysvětlil ve vysílání Rádia Česko analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. Palubní personál British Airways nyní bere v průměru bezmála třicet tisíc liber. To je o třetinu víc, než kolik platí druhý nejštědřejší britský zaměstnavatel.

Dalším problémem British Airways je penzijní fond. Kvůli jeho velikosti někteří analytici označují aerolinie za "obrovský penzijní fond s malým přívěskem v podobě aerolinek".

"Penzijní fond BA se aktuálně pohybuje v deficitu tři a půl miliardy liber, což je o něco víc, než je třetina celoročních tržeb společnosti. Je to taky jedna z překážek už dojednané fúze se španělskou leteckou společností Iberia," konstatoval analytik Moravanský.

I ČSA jsou na tom špatně

Co se týká českého národního přepravce ČSA, který se letos na podzim, respektive v zimě, dostal do hodně komplikované situace, analytik společnosti Cyrrus hodnotí jeho pozici jako špatnou. Pozitivně by se ale měly projevit úspory v nákladech, prodej bezcelních obchodů nebo několika letadel.

"Pokud se podaří realizovat reformní plán, očekávám, že by se to mělo pozitivně projevit v hospodaření ČSA, ale situace pořád zůstává těžká, zhoršená," předvídá Ondřej Moravanský.

Roman Chlupatý, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme