Z Ještědu do pralesa

Liberečtí ekologové nabízejí lidem neobvyklý vánoční dárek - patronát nad kouskem nového pralesa na Ještědu. V prales se mění lesní pozemky, které před několika lety koupili ochránci přírody. Díky finanční pomoci lidí, kteří si koupí speciální vánoční certifikát, bude možné prales rozšířit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Listy topolu

Listy topolu | Foto: Nový prales

"Do Ještědu? Já myslel někam do Amazonie. To je rozumný nápad," vtipkuje pan Otto z Liberce, který se právě od členů sdružení Čmelák - Společnost přátel přírody dozvěděl, že má možnost koupit své ženě vánoční pralesní certifikát. Peníze mu vystačily na 20 metrů čtverečních pralesa.

"Máme spočítáno, že přeměna jednoho metru čtverečního smrkové monokultury na přírodě blízký smíšený les stojí přibližně 12 korun. Pokud nám lidé na nový prales přispějí minimálně 240 korun, podpoří přeměnu 20 metrů čtverečních a získají od nás dárkový certifikát na jméno, které si sami určí," informuje o detailech nákupu neobvyklého vánočního dárku mluvčí sdružení Lukáš Hrabal.

Kdyby pan Otto investoval více než 600 korun, mohla by jeho žena chodit na nákupy s originální pralesní taškou.

Na vznik nového pralesa na ještědském hřebeni prý přispělo už 4 tisíce lidí. Pralesní pozemky teď mají rozlohu 25 hektarů a do dalších let by se měl prales ještě rozrůst.

"Jen za letošní rok jsme vysadili 14 tisíc sazenic, většinou jedle, buky a javory. Projekt odstartoval v roce 2004. Od té doby jsme zasadili přes 32 tisíc sazenic. V příštím roce plánujeme projekt, v jehož rámci bychom rádi vysadili přibližně 10 tisíc sazenic jedle v malých oplocenkách," nastiňuje Lukáš Hrabal.

O stavu pralesa se dárci mohou přesvědčit osobně. Ochránci přírody budou na jaře pořádat exkurze. Kdo chce pomáhat se sázením stromků, bude vítaný. "Dobrovolníci s námi jezdí rádi, protože jde o pomoc přírodě a zároveň o relaxaci a možnost pobytu na čerstvém vzduchu," popisuje Lukáš Hrabal.

Prales už pokryl sníh a kromě občasného přeletu žluny nebo kosa v něm panuje boží klid. "Vznikající prales se uložil ke spánku a z mladých buků už dávno opadalo listí. Les spí. Těším se na jaro, kdy se vysazené stromky začnou rozvíjet a život se opět probudí do další sezóny," konstatuje předseda sdružení Jan Korytář.

Původní smrkové porosty na Ještědu se budou postupně měnit ve smíšený les, příroda si bude žít svým životem bez zásahu lidské ruky a časem se promění v opravdový prales. Lidé, kteří chtějí k jeho rozvoji přispět koupí vánočních certifikátů, najdou všechny potřebné informace na stránkách www.novyprales.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Ještědu do pralesa

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme