Soud snížil tresty manažerům vytunelovaných fondů

Šest bývalých manažerů fondů Trend a Mercia dostalo za údajné tunelování fondů tresty od dvou do tří let. Dva obžalovaní dostali podmínku, další dva hradecký krajský soud zprostil obžaloby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dva z obžalovaných -  Miroslav Hálek  Libor Páv

dva z obžalovaných - Miroslav Hálek Libor Páv | Zdroj: ČTK

Tresty jsou zhruba poloviční v porovnání s původním verdiktem. Rozsudek ale není pravomocný a kauza i podruhé zamíří k Vrchnímu soudu v Praze. Jedním z obžalovaných, kteří se proti dnešnímu verdiktu odvolali, je i Miroslav Hálek.

"Do dnešního dne nám nebylo sděleno, co jsme vlastně udělali, ač jsme to několikrát požadovali. Existuje usnesení Ústavního soud, které říká, že jestliže není v tom sdělení obvinění uvedeno, co ty osoby měly učinit, tak potom Ústavní soud říká, že takové sdělení obvinění je nezákonné," řekl Hálek.

Odvolání si kromě několika obžalovaných zřejmě podá i státní zástupkyně Soňa Bělohlávková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Motejlek na Rádiu Česko okomentoval rozsudky v kauze vytunelovaných fondů

"Odvolání si patrně podám, protože došlo k poměrně zásadní úpravě skutků, došlo tam ke zproštění v zásadních skutcích, takže uvidíme, ale až po doručení písemného vyhotovení rozsudku," uvedla žalobkyně.

Jako náhradu škody musí bývalí manažeři podle dnešního rozhodnutí soudu zaplatit částku 880 milionů korun.

Státní zástupce deset vedoucích pracovníků vinil z toho, že připravili fondy skoro o půl druhé miliardy korun. Původní nejvyšší trest byl sedm let.

Jeden z největších případů tunelování v Česku

Fond Trend založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, kteří v kauze figurují jako svědci. Obžalovaní podle spisu získali nad fondy Trend a Mercia kontrolu v polovině 90. let.

Do roku 1997 z nich podle obžaloby různými machinacemi převedli akcie nejcennějších firem, například pražského obchodního domu Kotva, na jiné společnosti. Fond Trend později zkrachoval.

"V celku se dá říct, že ty tresty jsou velmi mírné, a možná by stálo za to se zamyslet, jestli neměly být zrušeny. Protože pokud se někde ztratí 1,4 miliardy korun, a jsou za to takto nízké tresty, tak je to snad až výsměch," komentoval dnešní rozsudky Miroslav Motejlek, vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu.

"Vytunelování těchto dvou fondů bylo natolik brutální, že se tomu vůbec nechce věřit."

Marika Táborská, Ota Nehasil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme