Dýcháním proti mořské nemoci

S mořskou nemocí se dá bojovat pomocí akupresurních náramků, zázvoru nebo léků proti nevolnosti. Britští vědci ale tvrdí, že existuje ještě jeden způsob: dýchání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trajekt na moři

Trajekt na moři | Foto: Blanka Černá

Lidský smysl pro vnímání polohy těla se tradičně opírá o tři body: receptory vnitřního ucha, oči a receptory ve svalech a šlachách. Novější výzkum ale ukazuje, že člověk má tyto receptory také v dalších částech těla, především v břišní dutině a krevních cévách. Pokud signály ze všech receptorů souhlasí, cítíme se orientovaní. Pokud se některý z nich vymyká, dojde v mozku ke "zmatku", jehož průvodní známkou je nevolnost.

Vědci zjistili, že nástup nevolnosti při mořské nemoci souvisí s rytmem dýcháním. Námořníci během druhé světové války si také všimli, že určitými triky s dýcháním mohou nevolnost potlačit. Výzkumníci z Londýnské university testovali vliv dýchání na mořskou nemoc u lidí, kteří se nechali připoutat k pohyblivému křeslu. Lidé, kteří podlehli přirozené tendenci a nadechovali se v rytmu houpání při každém pohybu křesla vzad, začali asi po 30 minutách pociťovat lehkou nevolnost.

Pokud dostali instrukce, aby při záklonu křesla naopak vydechovali, byla nevolnost slabší a nastupovala později. Lidé se také cítili o mnoho lépe v případě, že se nepřizpůsobili rytmu houpání a dýchali o něco rychleji nebo naopak pomaleji. Díky tomu dokázali až o polovinu oddálit první známky nevolnosti. Kontrolované dýchání zřejmě omezuje prodlevu mezi signály z vnitřního ucha a z břicha, které se kvůli vzdálenosti od mozku a větší hmotě opožďují. Díky snížení konfliktu mezi oběma typy signálů v mozku nedochází k takovému zmatku a nástup nevolnosti se oddaluje.

Zdroj: ScienceNOW, Autonomic Neuroscience

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme