Vláda se málo stará o rodiny s dětmi, myslí si Češi

Víc než polovina lidí v Česku si myslí, že se vláda málo stará o rodiny s dětmi. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Třicet osm procent dotázaných považuje přístup kabinetu za přiměřený a čtyři procenta jsou naopak přesvědčená, že ministři svou péči přehánějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maminky s dětmi

Maminky s dětmi | Foto: Pavel Novák

Devět z deseti respondentů je například pro pružnou pracovní dobu a zkrácené pracovní úvazky pro rodiče, kteří se starají o děti. Čtyři pětiny podporují snížení daní pro osoby s nezaopatřenými dětmi, zvýšení počtu mateřských školek, novomanželské půjčky nebo zvýšení přídavku na děti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně České demografické společnosti Jitka Rychtaříková v pořadu Stalo se dnes

Podle předsedkyně České demografické společnosti Jitky Rychtaříkové je problém hlavně v tom, že každá vláda vytváří něco jiného a ruší to, co zavedla vláda předchozí. "Je to značně nekoncepční a vytváří se tím prostředí nestability a nejistoty," řekla Rychtaříková.

Chybí podle ní hlavně možnost volby pro rodiče, kteří chtějí při mateřské dovolené pracovat. "Tady je upřednostňován systém dlouhé dovolené, která je málo placená a přitom nutí ženy zůstávat doma s dětmi," uvedla Rychtaříková.

Jak dodala, na místě je zavedení pružné pracovní doby, naopak zkrácené pracovní úvazky nejsou podle ní ideální.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme