Trh s bydlením v USA se stabilizuje

Prodeje existujících nemovitostí ve Spojených státech dosáhly bezmála tříletého maxima. V meziročním srovnání došlo totiž v listopadu k nárůstu prodejů o 7,4 procenta když majitele změnilo přes 6,5 milionu bytů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Louky v Central Parku lákají k posezení

Louky v Central Parku lákají k posezení | Foto: Milan Kopp

Většina ekonomických expertů to považuje za další z řady signálů potvrzujících to, že americké hospodářství pokračuje na své cestě ode dna. Akcie proto včera posilovaly zatímco zlato propadlo do blízkosti třítýdenního minima.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trhu realit v USA mluvil ve Světě o osmé Rádia Česko analytik Miroslav Frayer

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer ve Světě o osmé Rádia Česko označil údaje za příznivé, které vypovídají o stabilizaci trhu s bydlením.

"Především bude záležet na tom, jak se ekonomika vypořádá se postupný stahováním podpůrných programů, které stimulovali ekonomickou aktivitu," poznamenal k budoucímu vývoji Frayer.

Očekávání propadu

Většina předpovídá Americe postupné ozdravení. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Stiglitz naopak tvrdí že ve druhé polovině roku dojde k propadu.

"Případný propad by mohl přijít dříve, v první polovině roku," míní Freyer v souvislosti s ukončováním stimulačních programů zejména ze strany centrální banky.

Za důležitý prvek označil spotřebu domácností. Ta činí dvě třetiny celkové HDP a kde se nedá očekávat výraznějšího zlepšení, dokud se nezačnou vytvářet nová pracovní místa a dokud banky opět nezačnou úvěrovat ekonomiku, zdůraznil Analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme